Talouden trendit

Vuokralaisten vaikeudet pahenevat – jo lähes 50 000 suomalaisella maksuhäiriö vuokrasta

Suomalaisten vuokranmaksuvaikeudet ovat viime vuosina yleistyneet selvästi, kertoo Suomen Asiakastieto.

Tällä hetkellä maksuhäiriömerkintä maksamattomasta vuokrasta on 48 300 henkilöllä. Joukko on vuodesta 2014 kasvanut yli 50 prosentilla, mutta alueellisesti muutokset ovat suuria myös vuoden aikajänteellä tarkasteltuna, Asiakastieto kertoo tiedotteessaan.

Vuokrat vaihtelevat suuresti eri puolilla maata ja siksi velkasummatkin ovat etelässä korkeammat kuin muualla maassa. Helsinkiläisillä maksuhäiriöisillä maksamatonta vuokravelkaa on keskimäärin 3 000 euroa ja espoolaisilla lähes 3 700 euroa. Vastaavasti Pohjois-Karjalan Lieksassa maksamattoman vuokran keskisumma jää 1 300 euroon.

Etelä-Pohjanmaalla Kauhavalla vuokraveloista maksuhäiriömerkinnän saaneita henkilöitä on nyt 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Toiseksi eniten vuokrahäiriöt yleistyivät Joensuussa (+8,8 %) ja kolmanneksi eniten Seinäjoella (+8,0 %). Vastaavasti Pirkkalassa vuokrahäiriöisten määrä on pienentynyt vuodessa lähes yhdeksällä prosentilla.

”Suurissa kaupungeissa muutokset ovat erittäin maltillisia. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Helsingissä ja Espoossa maksamattomien vuokrien takia merkinnän saaneita on nyt noin prosentin verran vähemmän kuin viime vuonna. Vantaa hieman erottuu, siellä kasvua vuokrahäiriöisten henkilöiden määrä on nyt prosentin suurempi kuin viime vuonna”, liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä huomioi.

”Keskimäärin näillä henkilöillä on maksamatonta vuokravelkaa 2 700 euron edestä eli usean kuukauden vuokra hieman alueesta ja asunnon koosta riippuen. Tällaiset summat ovat asuntosijoittajille suuria menetyksiä. Riski kasvaa ja samalla paine vuokrien korottamiseen”, Jouni Muhonen pohtii.

Maksuhäiriöisen on vaikea löytää asuntoa. Vuokralaisen asema varsinkin asuntomarkkinoilla heikkenee maksuhäiriömerkinnän myötä selvästi.

”Vuokranantajien tietoisuus ja ymmärrys riskeistä paranee koko ajan. Useat vuokranantajat selvittävätkin asunnon hakijan luottotiedot ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Samalla palvelusta saa halutessaan päätösehdotuksen, näyttääkö hakija taloustietojen perusteella maksukykyiseltä vuokralaiselta”, Jouni Muhonen kertoo.

”Jos merkintöjä maksamattomista vuokrista löytyy, ovat yleishyödylliset vuokranantajat, kuten kunnat ja kaupungit usein ainoa vaihtoehto. Niiden omistamiin asuntoihin taas joutuu todennäköisesti jonottamaan”, Muhonen jatkaa.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös