Kumppaniblogit

Pelkotilan mittari – VIX

VIX -indeksi kuvaa johdannaisten arvostuskaavasta johdettua, vallitsevan hintatasoon pohjautuvaa volatiliteettiä, eli riskiä.

Mietitkö joskus miten hermostuneet markkinat ovat, esimerkiksi jonkun uutisen tai tapahtuman seurauksesta? VIX -indeksistä näkee missä markkinoiden tunnelmat menevät. Mitä korkeampi luku, sitä stressaantuneemmat markkinat ovat ja pörssiromahduksen riski suurempi.

Johdannaiset ovat arvokkaampia kun riski kasvaa, koska silloin myös todennäköisyys johdannaisten arvonnousulle on suurempi. Mikäli markkinat kokevat heilahteluiden todennäköisyyden suuremmaksi, johdannaisten hinnat nousevat. Markkinaliikket voivat siis edelleen olla maltillisia, vaikka paine markkinoiden kattilassa kasvaa.

VIX -indeksi kuvaa johdannaisten arvostuskaavasta johdettua, vallitsevan hintatasoon pohjautuvaa volatiliteettiä, eli riskiä. Mitä korkeampi indeksiluku, sitä korkeampi on markkinoiden kokema riski. Koska indeksi ei perustu toteutuneisiin liikkeisiin, se kuvaa jotain mikä ei varsinaisesti vielä näy markkinoilla.

Yhdysvaltojen johdannaismarkkinapaikka CBOE julkaisee VIX -indeksiä reaalisajassa, indeksipistelukema pyörii 20 prosentin molemmin puolin ja pysyy tavallisesti 10 ja 30 välillä. Edellisen finanssikriisin aikoihin VIX indeksi kävi 80:ssä ja korkeimmillaan se oli johdannaismarkkinavetoisessa pörssiromahduksessa vuonna 1987, jolloin se kävi 150:ssä.

VIX -indeksiin voi myös sijoittaa paitsi johdannaisten, myös ETN:ien ja ETF:ien kautta (S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (NYSE: VXX); VIX Short-Term Futures ETF (NYSE: VIXY); VIX Central).

Kokeile kuukausisäästölaskuria
Kuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa säästäminen. Nordnetissä voit säästää rahastoihin alk. vain 15 € summilla, ja ainoana pankkina ETF:iin, alk. 50 € summilla. Ostokulut 0 €.

Kuukausisäästämällä hyödynnät korkoa korolle -vaikutusta, joka saa ajan myötä rahasi kasvamaan entistä nopeammin. Mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä pidempään korkoa korolle -vaikutus ehtii kasvattaa pääomaa. Säästämisessä ja sijoittamisessa aloittaminen onkin ajoittamista tärkeämpää.

Kommentoi
Ylös
>