Raaka-aineet

Konkarisijoittajat: Öljyn hinta jyrkkään nousuun ensi vuonna

Öljyn hinta on murto-osassa takavuosien huipuista. Raakaöljyn barrelikohtainen hinta on laskenut 140 dollarin huipusta 50 dollariin. Nyt raaka-ainesijoittamisen konkarit povaavat hinnan jyrkkää nousua.

Öljyn hinta on kokenut kovia globaalin tuotannon kasvaessa. Öljynviejämaiden järjestö OPEC:lla on ollut vaikeuksia saada sopua aikaiseksi tuotannon rajoittamisesta. Saudi-Arabia on pitkään ollut haluton tuotannon rajoittamisessa, sillä se on halunnut saada itselleen suuremman markkinaosuuden ajamalla kilpailijoita pois markkinoilta.

Erityisesti amerikkalainen liuskeöljytuotanto on kahminut markkinaosuuksia perinteisiltä öljyntuottajamailta. Hintojen laskiessa amerikkalaiset ovat vähentäneet investointeja uusien esiintyminen etsimiseen, mutta tuotanto ei ole vähentynyt merkittävästi. Analyytikoiden mukaan liuskeöljytuotannon kannattavuus on parantunut ripeästi. Kannattavaa liuskeöljytuotanto on alueesta riippuen 35-50 dollarin barrelihinnoilla. Lisäksi monet avomerellä operoivat öljynporauslautat ovat olleet ongelmissa nykyisillä markkinahinnoilla. Esimerkiksi norjalainen Seadrill on hakeutunut konkurssiin.

Kuitenkin viime aikoina suurimpiin öljynviejiin lukeutuvalla Saudi-Arabialla on ollut eri ääni kellossa.

Reuters uutisoi OPEC:n pääsihteeri Mohammad Barkinon sanoneen, että OPEC-maat ja sen ulkopuoliset öljyntuottajat ovat myötämielisiä tuotannon rajoittamiselle. OPEC, Venäjä ja muut öljyntuottajamaat ovat vähentäneet päivätuotantoa 1.8 miljoonalla barrelilla vuoden alusta lähtien hinnan nousun tukemiseksi. Tuotannon rajoittaminen jatkuu maaliskuuhun 2018 saakka. Vertailun vuoksi vuonna 2016 tuotettiin keskimäärin 80,6 miljoonaa barrelia päivässä.

Raaka-ainesijoittamisen konkarit Leigh Goehring ja Adam Rozencwajg uskovat hintojen nousevan jopa 110 dollariin barrelilta. Goehring ja Rozencwajg ovat johtaneet maailman suurinta raaka-ainerahastoa miljardöörisijoittaja Richard Chiltonille. Härkämarkkinoihin uskovien sijoittajien mielestä kysyntä on suurempaa kuin mitä data antaa ilmi. Tämän seurauksena hintojen oletetaan nousevan ensi vuonna jyrkästi. ”Öljymarkkinoiden kysyntä on suurempaa kuin huippuvuosina. Pienikin tuotannon väheneminen vaikuttaa merkittävästi öljyn hintaan”, kaksikko summaa.

”Maailman energiajärjestö IEA on arvioinut öljyn kysynnän jatkuvasti alakanttiin viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Arvioita on nostettu yhdeksästä vuodesta kahdeksan kertaa”, Goehring ja Rozencwajg toteavat.

1 kommentti

1 kommentti

  1. ropottijuuso

    26.10.2017 at 15:32

    vai niin…taitavat lämpöpumppumiehet taas olla asialla….

    onko tilauksista puute

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös