Makrotalous

VATT:n tutkijat: Lyhyempi ansioturva lyhentää työttömyyttä

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhennyksen ansiosta työttömät työllistyvät nopeammin mutta heikompiin työsuhteisiin, väittävät VATT:n tutkijat.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa lyhennettiin 100 päivällä vuoden 2017 alussa. Hallitus perusteli muutosta työnhaun kannustimien parantamisella ja tavoittelee merkittäviä säästöjä työttömyysturvamenoihin.

Ansioturvan pituus vaikuttaa voimakkaasti työttömyyden kestoon, kertoo VATT:n tutkimus. Ansioturvan lyhentäminen vähentää työttömyysturvamenoja ja lisää verotuloja, kun työttömyysjaksot lyhenevät ja töihin palataan nopeammin.

Tutkimus pohjautuu vuonna 2003 tehtyyn muutokseen ansioturvassa, sillä viimeisintä uudistusta on vielä liian aikaista tutkia.

VATT:n tutkijoiden Tomi Kyyrän ja Hanna Pesolan tutkimustulosten mukaan hallitus jopa hiukan aliarvioi sitä, kuinka voimakkaasti ansioturvan lyhentäminen lyhentää työttömyysjaksoja.

Tutkimus antaa kuitenkin viitteitä myös siitä, että tavoitellut säästöt voivat huveta siihen, että työnhakijat sijoittuvat heikompiin työsuhteisiin, joista kertyy vähemmän verotuloja.

Pidempi ansioturva antaa aikaa etsiä pidempään omaa osaamista vastaavaa työtä, ja tämä johtaa parempiin työttömyyden jälkeisiin työsuhteisiin. Siksi ansioturvan lyhentäminen heikentää työnhakijoiden ja avointen työpaikkojen kohtaantoa, mikä alentaa työllistymisen jälkeisiä verotuloja.

”Nämä verotulojen menetykset saattavat haukata merkittävän osan lyhyempien työttömyysjaksojen tuomista julkisen talouden säästöistä, mahdollisesti jopa kaksi kolmasosaa”, tutkimusprofessori Tomi Kyyrä sanoo.

Lue koko analyysi:
VATT Policy Brief 2-2017: Säästöt ansioturvan lyhentämisestä hupenevat huonompien työsuhteiden takia

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös