Osakesäästäjien aamupala

Miesten yli-itseluottamus johtaa osakkeiden hintakupliin, kertoo tuore tutkimus

Eri tutkimusten mukaan miehet ottavat keskimäärin naisia enemmän riskiä sijoituspäätöksissään.

Tutkijat Nadler, Jiao, Johnson, Alexander ja Zak analysoivat huhtikuussa valmistuneessa tutkimuksessa: ”The Bull of Wall Street: Experimental Analysis of Testosterone and Asset Trading”, testosteroni-hormonin vaikutusta miespuolisten treidaajien riskinottohalukkuuteen.

Aiemmat sijoitusalan tutkimukset ovat osoittaneet, että sijoittajien irrationaalinen käyttäytyminen kuten yli-itseluottamus, laumakäyttäytyminen, ankkurointi ja prospektiteoria lisäävät markkinoiden epätehokkuutta ja tätä kautta kuplien todennäköisyyttä.

Vastaavasti aiemmin julkaistu testosteronitasoihin ja sijoittamiseen liittyvät tutkimus (Coates and Herbert 2008) osoittaa testosteronitasoilla ja treidaajien päivän saavutetulla voitolla olevan positiivinen korrelaatio.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat jakoivat treidaajat kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin testosteronia ja toiset saivat plasebo-ainetta. Tämän jälkeen tutkijat analysoivat kummankin ryhmän käyttäytymistä treidaamisen osalta ja huomasivat testosteronia saaneen ryhmän kaupankäyntitiheyden olevan plasebo-ryhmää korkeampi.

Lisäksi testosteronia saanut ryhmä oli valmis maksamaan enemmän pitämistään osakkeista, minkä seurauksena kyseinen fundamenteista eriytyvä sijoituskäyttäytyminen kasvatti todennäköisyyttä osakemarkkinoiden kuplaan.

Tutkimuksen mukaan testosteronia saaneet treidaajat olivat plasebo-ryhmää useammin sitä mieltä, että voitot olivat osaamisen ansiota, ei niinkään tuurin. Tämä johti testosteroni-ryhmän yli-itseluottamuksen kasvuun ja sitä kautta yhä suurempaan riskinottoon. Pitkällä aikavälillä liiallinen itseluottamus vastaavasti johtaa suurempiin tappioihin onnen kääntyessä.

Tutkimustulokset ovat linjassa aiemmin vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen kanssa, jonka mukaan naispuolisten treidaajien käyttäytyminen aiheutti huomattavasti miestreidaajia vähemmän hintakuplia. Toisen vuonna 2001 valmistuneen tutkimuksen mukaan naissijoittajat saavuttavat miehiä parempia tuottoja, mikä voi olla naisten rationaalisemman sijoituskäyttäytymisen ansiota.

 

Osakesäästäjät on valtakunnallinen sijoittajien yhteisö, joka auttaa jäseniään ja yhteiskuntaa vaurastumaan järkevän taloudenpidon ja tuottavan säästämisen avulla.

Yhteisö tarjoaa sijoittajille lisäarvoa riippumattoman ja arvokkaan tiedon, sijoitusosaamisen ja rahanarvoisten etujen muodossa sekä toimii linkkinä sijoittajien ja sijoituskohteiden välillä. Yhteisön jäseneksi voit liittyä tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös