Talouden trendit

Suomalaiset maksavat veronsa mielellään

Verohallinnon selvityksen mukaan suomalaisten asenteet verojen maksamiseen ovat entistä myönteisempiä.

Suomessa on yksi maailman korkeimmista kokonaisveroasteista. Erityisesti työtä verotetaan ankarasti, sillä Suomessa tuloverotus on OECD-maiden seitsemänneksi korkein. Keskimäärin veroihin menee 43,8 prosenttia tuloista. Vertailun vuoksi: keskimäärin 35 OECD-maan tuloverot ja sosiaaliturvamaksut ovat hieman yli yksi kolmannes bruttotuloista.

Siitä huolimatta suomalaiset tuntuvat maksavan veronsa mukisematta.

Verohallinnon elo-lokakuussa 2017 teettämän asennetutkimuksen mukaan peräti 79 prosenttia suomalaisista maksaa veronsa mielellään. Luku on noussut neljässä vuodessa peräti 10 prosenttiyksikköä. Tutkimukseen vastaajista 96 prosenttia pitää verojen keräämistä tärkeänä, koska siten voidaan ylläpitää hyvinvointivaltiota. Vastaajista 93 prosenttia kertoo maksavansa verot ja mätkyt ajallaan.

Tutkimus osoittaa myös, että suomalaisten asenteet veronkiertoa kohtaan ovat tiukentuneet.

Vastaajista 46 prosenttia ei pitänyt mitään tutkimuksessa luetelluista syistä riittävän hyvänä jättää veroja maksamatta. Asennemuutos on raju, sillä vuonna 2015 vastaava luku oli vain 33 prosenttia.

Lisäksi vuonna 2015 vastaajat mainitsivat keskimäärin 2,6 syytä riittävinä verojen maksamatta jättämiseksi, nyt vain 2,1 syytä. Harvempi siis jättäisi veroja maksamatta, ja nekin jotka jättäisivät, mainitsivat vähemmän syitä maksamatta jättämiselle. 19 prosenttia vastaajista koki, että veroja on helppo kiertää, kun vuonna 2015 vastaava luku oli 24 prosenttia.

Tekemistä kuitenkin riittää vielä. Lähes kaksi viidestä vastaajasta (39 %) kokee olevansa usein vihainen ja turhautunut maksamiensa verojen määrästä. Lisäksi 70 prosenttia vastaajista kokee verojärjestelmän vaikeaselkoiseksi. Luottamus Verohallintoon on sen sijaan noussut kahdessa vuodessa 3 prosenttiyksikköä 85 prosenttiin.

Tutkimuksen toteutti Verohallinnon toimeksiannosta IROResearch Oy. Tutkimuksessa haastateltiin 1 000 vastaajaa ikävälillä 15–74 vuotta tietokoneohjatuin puhelinhaastatteluin elo-lokakuussa 2017. Verohallinto on teettänyt vastaavia tutkimuksia kahden vuoden välein, viimeksi vuonna 2015.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös