Raaka-aineet

Unohda OPEC, Kiina määrittää öljyn hinnan

Shanghai Kiina

-KAUPALLINEN YHTEISTYÖ-

Kiina varastoi suuren osan ostamastaan öljystä. Jos Kiinan varastot täyttyvät ja tuonti putoaa, on todennäköisenä seurauksena globaali öljyn hinnan lasku.

USA Todayn mukaan Kiina on rakentanut strategisia öljyvarantojaan viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta varantojen määrää ei ole kerrottu julkisuuteen. Tämän seurauksena analyytikot perustavat arvionsa Kiinaan suuntautuvaan rahtiin ja satelliittikuviin.

Viime vuonna Orbital Insight arvioi, että Kiina on varastonut 600 miljoonaa barrelia öljyä. Kiinan öljyvarannot ovat tällä hetkellä todennäköisesti vieläkin korkeammat ja on mahdollista, että ne ovat Yhdysvaltojen 678,9 miljoonan barrelin varantoa suuremmat.

Financial Timesin mukaan kiinan öljyntuonti on tänä vuonna ennätyskorkealla 8 miljoonan barrelin tasolla. Suuri osa tästä öljyn tuonnista menee varastoihin ja analyytikot varoittavat, että varastojen täyttyminen voi olla tuhoisaa niin öljyn hinnalle, kuin Opecillekin.

Opec, Venäjä ja 11 muuta öljyntuottajaa sopivat viime vuonna vähentävänsä öljyntuotantoa 1,8 miljoonaa barrelia päivässä tavoitteenaan saada öljynhinta nousemaan yli 50 dollarin barrellilta. Toukokuussa tuotannonrajoituksia päätettiin jatkaa maaliskuuhun 2018. Tuotannonrajoituksilla ei ole kuitenkaan päästy tavoiteltuun öljynhinnan nousuun, johtuen Yhdysvaltojen liuskeöljytuotannon kasvusta.

Öljyn nousuun uskovalla sijoittajalla on riskinsä

Kiinan öljyntuonnin kasvu on tasapainottanut öljyn kysynnän ja tarjonnan välistä tasapainoa. Jos Kiinan öljyntuonnin määrä vähenee, on seurauksena vääjäämätön öljyn hinnan lasku.

Reutersin mukaan Kiinan öljyntuonti tippui heinäkuussa alemmaksi kuin kertaakaan viimeisen seitsemän kuukauden aikana. Tosin vuositasolla öljyn tuonti kasvoi 12 prosenttia, joten vielä ei voida sanoa Kiinan öljyntuonnin lähteneen laskuun.

FSE Energy on arvioinut, että Kiinan strategiset öljyvarannot voisivat täyttyä ensi vuoden loppuun mennessä.

On siis mahdollista, että Kiinan öljyvarastot täyttyvät, jonka seurauksena öljyn hinta tippuu. Lisäksi on hyvä muistaa, että Opecin, Venäjän ja muiden öljyn tuottajamaiden välinen sopimus on voimassa maaliskuuhun 2018. Mikäli tuotannon supistamisen jatkamisesta ei päästä sopuun, on seurauksena todennäköisesti tarjonnan lisäyksestä johtuva öljyn hinnan lasku.

Tämän kaiken päälle tulee vielä arviot tulevasta kysynnän öljyhuipusta, jonka jälkeen öljyn kysyntä lähtee laskuun. Silloin kun kysyntä vähenee ja tarjonta lisääntyy, on seurauksena hintojen lasku.

Kiinan oma tuotanto on laskussa

Vaikka Kiinan öljyn kulutus on suurta, on Kiina myös yksi maailman suurimmista öljyntuottajista.

Kiinalla on siis merkittävän kokoista omaa öljyntuotantoa, joka on Bloombergin mukaan laskussa. Tälle vuodelle odotetaan seitsemän prosentin pudotusta Kiinan öljyn tuotantoon.

Vuoden 2016 ensimmäisten 11 kuukauden aikana Kiinan öljyntuotanto tippui 6,9 prosenttia, kun valtio-omisteiset yritykset sulkivat öljykenttiä, joissa tuotanto olisi käynyt liian kalliiksi öljyn markkinahintaan nähden.

Öljyntuotanto on laskemaan päin myös muissa Aasian ja Tyynenmeren maissa ja tuotannon on arvioitu laskevan miljoonalla barrelilla 6,5 miljoonaan barreliin vuoteen 2020 mennessä. Wood Mackensien mukaan Kiinan osuus tästä tuotannon laskusta tulee olemaan 47 prosenttia.

Kiinan isoimmat öljylähteet ovat ikääntymässä vauhdilla. Teknologian kehittyminen voi vaikuttaa loiventavasti tähän trendiin, muttei voi kääntää rakenteellisen ongelman suuntaa.

Näin sijoitat öljyyn vivutetusti

Mikäli haluat ottaa näkemystä kysynnän öljyhuipusta ja sijoittaa öljyyn vivutetusti, on sinulla useita eri vaihtoehtoja mistä valita. Öljypohjaiset bull- ja bear-sertifikaatit seuraavat öljyn hintaa. Bull-sertifikaatti nousee öljyn hinnan noustessa. Bear-sertifikaatti nousee öljyn hinnan laskiessa.

Sertifikaateissa on kerroin, joka määrittää vivun määrän. Öljyn hinnan noustessa päivässä yhden prosentin nousee 3x bull -sertifikaatin arvo kolme prosenttia. Vastaavassa tilanteessa laskee 3x bear -sertifikaatin arvo kolme prosenttia.

Sertifikaattien arvonmuutos perustuu päiväkohtaiseen hinnanmuutokseen ja ne soveltuvat siksi etenkin lyhyen aikavälin sijoitukseen. Knock-out warrantit soveltuvat paremmin pidemmän aikavälin sijoitukseen.

Haluatko sijoittaa öljyyn vivutetusti? Se onnistuu käyttämäsi arvopaperivälittäjän kautta ostamalla pörssinoteerattuja Vontobelin tuotteita. Lisätietoja tarjoaa vontobel.com.

Knock-out warranty Vontobel ja vivutettu sijoittaminen öljy.
30th Oct 13.55 pm

Tärkeitä oikeudellisia tietoja

Tämä tiedote ei ole rahoitusanalyysi, vaan tuotetta koskeva mainos. Se ei siis täytä rahoitusanalyysin puolueettomuuden varmistavia lakisääteisiä vaatimuksia, eikä kuulu rahoitusanalyysien julkaisua edeltävän kaupankäyntikiellon piiriin.

Saadakseen erityisesti johdannaissopimuksiin tehtyjen sijoitusten rakennetta ja riskejä koskevia yksityiskohtaisia tietoja, tulevien sijoittajien tulisi lukea perusesite, joka on saatavilla yhdessä lopullisten ehtojen sekä perusesitteen liitteiden kanssa sähköisessä muodossa liikkeellelaskijan verkkosivustolta osoitteesta http://certificates.vontobel.com. Tämän lisäksi perusesite, sen liitteet sekä lopulliset ehdot ovat ilmaiseksi saatavilla painetussa muodossa liikkeellelaskijan rekisteröidystä toimipaikasta:

Vontobel Financial Products GmbH,
Bockenheimer Landstrasse 24,
60323 Frankfurt am Main,
Saksa.

Sijoittajien on huomioitava voimassaolevat myyntirajoitukset.

Vontobel-konserniin kuuluvat yhtiöt voivat maksaa summiltaan vaihtelevia suoria tai välillisiä provisioita kolmansille osapuolille (esim. arvopaperivälittäjille) yleisöantiin ja sertifikaattien myyntiin liittyen. Lisätietoja on saatavilla pyynnöstä jälleenmyyntikumppaniltasi.

Tätä tuotemainosta ei saa jäljentää tai jakaa edelleen ilman erityistä lupaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös