Oma talous

Reaaliaikainen pikamaksupalvelu tulee – maksut sekunneissa älypuhelimella

Reaaliaikaisen pikamaksupalvelun yleistyessä esimerkiksi auton osto Saksasta onnistuu älypuhelimen näpäytyksellä välittömästi.

Eurooppalainen reaaliaikainen pikamaksupalvelu käynnistyi tällä viikolla. Yhteisellä euromaksualueella (SEPA, Single Euro Payment Area) toimivat pikatilisiirrot välittyvät saajalle kymmenessä sekunnissa vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, myös maasta toiseen.

Suomessa toimivia pankkeja on tulossa mukaan palveluun vaiheittain ensi vuonna, kertoo Finanssiala tiedotteessaan.

​Suomalaispankit ovat aktiivisesti osallistuneet pikamaksupalvelun kehittämiseen ja pankkien välisen maksujärjestelmän rakentamiseen.

”Jokainen pankki päättää itse, missä vaiheessa se liittyy SEPA-pikamaksupalvelun piiriin. Ensimmäisten Suomessa toimivien pankkien tarjontaan pikamaksu on tulossa todennäköisesti ensi kevään aikana”, toteaa Finanssialan johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen.

Tolvasen mukaan SEPA-pikatilisiirto on tarkoitettu sekä kuluttajille että yrityksille. Palvelun yleistyessä vaikkapa käytetyn auton osto Hampurin reissulla onnistuu parilla älypuhelimen näpäytyksellä tai nettikaupan palvelut ovat välittömästi ostajan käytettävissä.

Finanssialan mukaan palvelun yleinen maksimisummaraja on 15 000 euroa, mutta pankit Suomessa suunnittelevat summarajan poistamista kotimaanmaksujen väliltä.

Tolvasen mukaan pikamaksun voi tehdä monella tavalla, matkapuhelimella, verkkopankissa, yritysasiakkaiden kohdalla myös tiedostosiirtona. Maksutapa riippuu kunkin pankin palveluntarjonnasta.

Finanssialan mukaan pikamaksupalvelu ei korvaa perinteistä tilisiirtoa, vaan tulee käyttöön sen rinnalle. Uusi maksutapa on tarpeellinen lisä pankkien palveluvalikoimiin, sillä kaikissa tilanteissa tavallisten tilisiirtojen toimitusaika maksajalta saajalle ei aina riitä.

Euroopassa SEPA pikatilisiirron käyttöönoton eturintamassa on pankkeja Itävallasta, Espanjasta, Italiasta, Saksasta, Alankomaista, Latviasta, Liettuasta ja Virosta. Vuosien 2018 ja 2019 aikana pikatilisiirto laajenee yli 34 Euroopan maahan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös