Makrotalous

Taloustieteilijä lyttää SOTE-säästöt – ”kaikkia sairaita ja synnyttäjiä ei voi ohjata Meilahteen”

Taloustieteen professori Matti Viren ei ymmärrä miten sosiaali- ja terveyshuollon uudistus toisi kustannussäästöjä.

SOTE-uudistus on sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteen ja palvelujen uudistus, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia.

Uudistuksessa julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 18 maakunnalle vuoden 2020 alusta lähtien.

Uudistuksella on tarkoitus umpeen iso osa julkisen talouden kestävyysvajeesta. Hallituksen 10 miljardin euron säästötavoitteesta noin kolme miljardia euroa on tarkoitus saada SOTE-uudistuksesta.

Professori Matti Viren ihmettelee Uuden Suomen blogissaan, miten suunnitelluissa SOTE-uudistuksen säästöissä on päästy kolmen miljardin säästötavoitteeseen. Hän pitää SOTE-säästöjen taustoja epäuskottavina.

“En ole mikään terveydenhuollon asiantuntija, mutta pelkästään kansainvälisten vertailujen perusteella voi sanoa, että Suomen terveydenhoitomenot ovat (elintaso ja kustannukset huomioiden) OECD-maiden alhaisimpia. Terveydenhoidon kustannukset ovat kehittyneet viimeisen 10 vuoden aikana hyvin maltillisesti kaikkiin verrokkimaihin nähden”, Viren toteaa.

Suomen terveydenhoitomenot suhteessa bruttokansantuotteeseen olivat OECD:n tietokannan mukaan 9,3 prosenttia vuonna 2016. Muissa pohjoismaissa ja Saksassa luvut olivat korkeammat: Ruotsissa 11.0, Tanskassa 10.4, Norjassa 10.5 ja Saksassa 11.3.

Virenin mukaan on hyvin vaikea nähdä, että Suomen lukuja voitaisiin olennaisesti pienentää.

“Suomen aluerakenne on sellainen kuin se on – kaikkia sairaita ja synnyttäjiä ei voi ohjata Meilahteen, vaikka jotkut niin ilmeisesti ajattelevatkin. Annettuna aluerakenne on itse asiassa yllättävää, miten alhaisia Suomen luvut (kustannukset) ovat. Toinen asia on, että terveydenhoidossa on valtavat kustannuspaineet. Julkisella puolella ollaan tekemisissä lähes ilmaishyödykkeiden kanssa, ja niiden kysyntä on määritelmän mukaan ääretöntä.”

Poliitikot ovat myös antaneet täysin epärealistisia lupauksia palvelusten paranemisesta, professori lataa.

“Väestö ikääntyy ja sitä mukaan kysyntä kasvaa – voi sanoa valtavasti (IFO/DICE:n tietokannasta ilmenee esimerkiksi, että 90-94 vuotiaiden miesten “hoitokustannukset” ovat kolmikertaisia 60-64 vuotiaisiin verrattuna). Tästä näkökulmasta yhtälö, jossa poliitikot lupaavat parempia “ilmaisia” palveluksia yhä kasvavalle asiakaskunnalle, on suoraan sanottuna vastuuton. Ilmaisen terveydenhoidon “vienti” on sitten jo luku sinänsä.”

Katso alla oleva video SOTE-uudistuksesta:

Alla A-studion keskustelu SOTE-uudistuksesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös