ETF-analyysit

Sijoitusbloggaaja: Indeksisijoittamisella rikastuminen ei ole helppoa

Indeksisijoittaminen on itsessään helppoa, mutta sillä rikastuminen taas ei ole, väittää sijoitusbloggaaja.

Indeksisijoittaminen on itsessään helppoa, mutta sillä rikastuminen taas ei ole, väittää sijoitusbloggaaja.

EFT-tuotteiden viime vuosien menestys on lisännyt indeksisijoittamisen suosiota. Pörssinoteeratut indeksirahastot ja varsinaiset indeksirahastot mahdollistavat sijoittajalle helpon pääsyn jonkin indeksin keskimääräiseen tuottoon kuluilla vähennettynä. Indeksirahastojen ja ETF:ien kulut ovat tunnetusti alhaiset, koska sijoittaja ei niissä maksa aktiivisesta salkunhoidosta lainkaan.

Viime vuodet ovat olleet osakeindeksien juhlaa. Yritysten tulokset ovat olleet finanssikriisin jälkeen nousussa, maailmantalous on elpynyt ja keskuspankit ovat pumpanneet talouteen huikean määrän likviditeettiä, mikä on painanut markkinakorot historiallisen alhaalle.

Indeksisijoitusten tuotto tulee laskemaan indeksirahastojen ja pörssinoteerattujen indeksirahastojen suosion kasvun myötä. Näin uskoo suosittua Omista ja vaurastu -blogia ylläpitävä Tomi Haataja.

”Indeksin tuotto tulee heikkenemään tulevaisuudessa siitä, mitä se on ollut viimeisen 200 vuoden aikana. Tälle on useita perusteluja, mutta ehkä kaikkein yksinkertaisin syy on se, että mahdollisuus sijoittaa johonkin maailmanindeksiin on aivan eri tasolla kuin 100 vuotta sitten tai edes 20 vuotta sitten. Sen lisäksi viimeisen 20 vuoden aikana on tietous erilaisten indeksien tuotoista noussut valtavasti”, Haataja toteaa blogikirjoituksessaan.

Haatajan mielestä indeksin tuotto on jo itsessään ollut tähän mennessä eräänlainen anomalia, koska käytännössä olet saanut erinomaista tuottoa tekemättä yhtään mitään. Kun tieto tällaisesta saavuttaa yhä useamman ihmisen tietoisuuden, niin tämä anomalia menettää merkitystään.

Haatajan mielestä indeksirahastojen aktiivisia sijoitusrahastoja paremmat tuotot eivät ole perustuneet pelkästään niiden alhaisiin kuluihin.

”Indeksoinnin on tapana olla itseään ruokkiva prosessi eli indeksisijoittamisen suosion kasvu parantaa jo itsessään indeksin tuottoa. Tämä on minun mielestäni selittävä tekijä sille, miksi viimeisen 10 vuoden aikana aktiivinen salkunhoito on hävinnyt indeksille niin pahasti. Kun lopulta markkinat ”resetoituu”, niin tämä dynamiikka tulee takuulla kääntymään.”

Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin keskimääräinen vuosituotto on ollut noin 6 – 7 prosenttia. Haataja ei usko indeksejä peesaamalla päästävän tällaisiin tuottoihin jatkossa.

Tilastojen mukaan hyvin harvoilla markkinoilla indeksien keskimääräinen vuosituotto on ollut nimenomaan reaalisesti 6 – 7 prosenttia vuodessa, Haataja toteaa.

”6-7 %:n annualisoitu keskituotto esimerkiksi USA:n osakemarkkinoilla on minun mielestä tilastollinen poikkeus, jollaisen metsästäminen on ilman riittävää asiantuntemusta lähtökohtaisesti verrattavissa kolikonheittoon.”

Pörssinoteerattujen indeksirahastojen valtavasta tarjonnasta löytyy kymmeniä koko maailmaan sijoittavia rahastoja. Tässäkin listassa on peräti 81 niin sanottua All World -ETF-rahastoa.

1 kommentti
  • Voivoi sanoo:

    Aika erikoinen mielipide. Kaveri tuntuu ajattelevan osakesijoittamisen jonain nollasummapelinä ennemmin kuin, että omistaisit liikentoimintaa. Toiseksi vaikka kaikki maailman ihmiset tietäisivätkin indeksisijoittamisen helppouden, suurella osalla ihmisistä ei riitä kärsivällisyyttä toteuttaa sitä, vaan aina on pakko alkaa säätämään tai ajoittamaan markkinoita – ja silloin homma menee metsään.

  • Ylös
    >