Oma talous

Viranomaiset varoittavat: Älä osta jouluksi toimimatonta televisiota

Kuluttajan on syytä varoa ostamasta uutta televisiota, joka ei toimi vuonna 2020, varoittavat Viestintävirasto sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Uutta televisiota antennitalouteen ostavan kuluttajan kannattaa varmistaa, että laite tukee uutta lähetystekniikkaa, joka otetaan käyttöön kokonaisuudessaan vuonna 2020.

Viestintävirasto ja KKV muistuttavat tiedotteessaan, että vapaasti vastaanotettavat antenniverkkojen tv-kanavat siirtyvät Suomessa 31.3.2020 käyttämään pelkästään uutta lähetystekniikkaa. Uusi DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-tasoisen kuvanlaadun ja suuremman määrän perustasoisia (SD) ohjelmakanavia.

Kun muutos tapahtuu, televisiokanavat näkyvät antenniverkossa vain uutta tekniikkaa tukevalla televisiolla tai digiboksilla. Viestintävirasto kehottaakin kuluttajia olemaan tarkkoina joulun lahja- ja alennusmyynneissä jo nyt.

”Kun ostat nyt television, varmista, että se tukee uutta lähetystekniikkaa (DVB-T2). Näin televisio toimii myös vuonna 2020”, korostaa projektikoordinaattori Tiina Aaltonen Viestintävirastosta.

Suomessa testatuista televisioista ja digibokseista kertova ”Antenna Ready HD” -merkintä takaa sen, että laite toimii mm. tekstitysten osalta moitteettomasti kaikissa suomalaisissa antenniverkoissa. Merkintä löytyy yleensä pakkauslaatikosta.

”Haastavinta tiedon selvittäminen voi olla verkkokaupoissa, joissa tapa ilmaista laitteiden ominaisuudet vaihtelee. Tarkista siis erityisen huolellisesti laitteiden tekniset tiedot ostovaiheessa ja ota tarvittaessa yhteys suoraan verkkokauppaan”, Aaltonen muistuttaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto  muistuttaa, että myyjällä on velvollisuus kertoa, toimivatko myytävät laitteet uudella tekniikalla. Tieto on käytävä selvästi ilmi myös verkkokaupassa.

”Jos jouluksi 2017 ostamasi televisio pimeneekin vuonna 2020, eikä myyjä ole ostohetkellä kertonut asiasta, voit vaatia jälkikäteen hyvitystä”, ohjeistaa lakimies Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Muutos ei koske kotitalouksia, joissa katsotaan televisiota antenniverkon sijaan kaapeli-, satelliitti-, tai IPTV-lähetyksinä. Lisäksi uusi tekniikka on antennitalouksissa jo käytössä, mikäli kotitaloudessa katsotaan maksu-tv-kanavia, jotka siirtyivät uuteen lähetystekniikkaan tämän vuoden toukokuussa

Oman television valmiuden voi lisäksi tarkistaa helposti osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi.

Ostajan opas televisiokaupoille

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös