Talouden trendit

10 kovinta teknologiakaupunkia

Voiko yrityksen pääkonttorin sijainti toimia yhtenä osakevalinnan kriteerinä? 

Journal of Financessa julkaistujen tutkimustulosten mukaan yrityksen pääkonttorin sijainti vaikuttaa osakekursseihin: ne osakkeet, joiden pääkonttori on samassa kaupungissa, liikkuvat samaan suuntaan.

Toisaalta pääkonttorin sijainnin vaihtaminen tukee tätä tulosta: osakkeen kurssi seuraa vähemmän entisen sijaintipaikan osakkeiden liikkeitä ja alkaa sen sijaan seuraamaan uuden sijaintipaikan osakekurssien liikkeitä.

Vaikuttaa siis siltä, että osakkeiden hinnoitteluun sisältyy maantieteellinen komponentti ja tästäkin syystä voi olla mielenkiintoista lukaista läpi Expert Marketin arvio maailman kymmenestä kovimmasta teknologiakaupunkista

10) Canada, Vancouver

Vancouverista löytyy yli 600 digitaalisen median yritystä, jotka tekevät yli 2 miljardin dollarin vuosittaista liikevaihtoa.

9) Britannia, Lontoo

Lontoossa on erittäin suuri määrä niin start up -yrityksiä kuin ohjelmoitsijoitakin. Lontoon vetovoimasta kertoo niin Amazonin kuin Facebookin avaamat uudet toimipisteet.

8) Yhdysvallat, Boston

Bostonin vierestä löytyvät niin MIT kuin Harvardin yliopistokin, joten kyvykkyyttä ja innovaatiota on tarjolla runsaasti. Lisäksi lukuisat venture capital yritykset ja Facebookin ja Amazonin tuotekehitysyksiköt antavat innovatiivisille yksilöille niiden tarvitseman tuen viedä tuote maaliin asti.

7) Intia, Bangalore

Puolet Intian väestöstä on alle 25-vuotiaita ja Bangalorista löytyy huima määrä koodin kirjoittajia IT-yritysten tarpeisiin.

6) Kiina, Shanghai

Zhanghiang Hi-Tech Parkin tuhannessa teknologiayrityksessä työskentelee yli 100 000 työntekijää. Kiinan muiden teknologiakeskusten tapaan Shanghai kunnostautuu niin patenteissa kuin alkuvaiheen sijoituksissakin.

5) Israel, Tel Aviv

Tel Avivista löytyy vahva ja kypsä start up -ekosysteemi, jonka kautta pääsee yhteyteen kokeneiden enkelisijoittajien, venture capital -yritysten, mentorien ja kyvykkäiden teknologiaosaajien kanssa.

4) Yhdysvallat, Austin

Texasissa sijaitseva Austin on verotuksellisesti San Franciscon piilaaksoa houkuttelevampi kohde, jossa myös asuinkustannukset ovat alhaisemmat. Austinin voima ei piile pelkästään 4700 korkean teknologian alkuvaiheen yrityksissä vaan se on myös Applen ja Microsoftin kaltaisten teknologian jättien valitsema sijainti.

3) Yhdysvallat San Francisco

Piilaakso on perinteisesti ollut teknologiakaupunkien numero yksi, jossa yhdistyvät voimakas start up -kulttuuri, venture capital sijoittajat ja sekä suuri suunnittelijoiden ja ohjelmoitsijoiden populaatio.

2) Saksa, Berliini

Berliinissä yhdistyvät voimakas start up -kulttuuri ja mittavat venture capital -sijoitukset. Berliinin on myös maailman ainoa kaupunki, jossa kaikki merkittävät autonvalmistajien brändit ovat edustettuna.

1) Kiina, Peking

Yhdysvaltojen piilaakso löytyy siis vasta sijalta kolme ja kärkeen on kiilannut Kiinan pääkaupunki. Yksi Pekingin vahvuuksista on, ehkä hieman yllättäenkin,  mahdollisuus saada rahoitusta. Rahoituksen lisäksi asumiskustannusten taso on Pekingissä kohtuullinen.

Recodin mukaan Pekingin vahvuuksia ovat massiivinen markkina, kuluttajien halua omaksua uusia teknologioita ja tuotteita, sekä yritysten halu innovointiin ja nopeuteen. Yrityksensä myynyt artikkelin kirjoittaja arvelee lisäksi, että argumentti kiinalaisten kopioinnista on vanhentunut. Hänen mukaansa länsimaista teknologiaa ja ideoita kyllä kopioidaan, mutta se ei enää riitä. Kopiointi on lähtöpiste, ei lopputuote. Kiinasta onkin Cyriac Roedingin mukaan odotettavissa innovaatioiden aalto.

Kiina on nykyään merkittävä toimija muun muassa internetpalveluissa, robotiikassa, lennokeissa, älypuhelimissa, sähköisissä maksupalveluissa, mobiilipeleissä ja supertietokoneissa.

Entä voivatko kiinalaiset teknologiayritykset sitten olla hyvä sijoituskohde? Alibaba ja Tencent ovat esimerkkejä kiinalaisista yrityksistä, joita on voi ostaa Yhdysvaltojen kautta. Niiden kurssit ovat kehittyneet varsin positiivisesti. Tosin kummankaan pääkonttori ei löydy yllä olevalta listalta.

 

 

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös