Kasvuosakkeet

Nokia saamassa lisää patenttisopimuksia ensi vuonna – ”arvostuskertoimet näyttävät entistä houkuttelevimmilta”

Nokia osakekurssi osakkeet pörssi sijoittaminen

Nokia kertoi solmineensa Huawein kanssa patenttisopimuksen. Sekä Nordea että analyysitalo Inderes pitävät sopimusta tärkeänä Nokian patenttiliiketoiminnan kannalta.

Nokia julkisti torstaina solmineensa monivuotisen patenttilisenssisopimuksen Huawein kanssa.

”Huawei on sekä yksi Kiinan suurimmista yhtiöstä että maailman johtavista älypuhelinvalmistajista. Olemme iloisia voidessamme toivottaa heidät tervetulleeksi patenttilisenssinsaajiemme joukkoon”, sanoi Nokian lakiasiainjohtaja Maria Varsellona.

Lisenssisopimuksen tarkemmat yksityiskohdat ovat luottamuksellisia, mutta Nokia jatkaa käytäntöään julkistaa patenttilisensointiliiketoimintansa liikevaihto neljännesvuosittaisissa taloudellisissa katsauksissaan ja odottaa tulouttavansa sopimuksen tuottoja vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä sisältäen aikaisempiin kausiin kohdistuvan osuuden. Sopimuksen voimassaoloaikana odotetaan myös muita lisätuloja.

Nordea odotti Nokian pääsevän sopuun Huawein kanssa ensi vuoden aikana, joten sopu tuli odotettua aikaisemmin. Nokia on saamassa merkittäviä patenttituloja myös muilta kumppaneiltaan.

”Olemme arvioineet patenttitulojen Huaweilta päätyvän 100‐200 miljoonan euron väliin vuositasolla. Takautuvasti patenttituloja pitäisi kerääntyä viimeiseltä kahdelta vuodelta. Lisäksi Nokian kuluvaa neljännestä tulee pönkittämään julkaistut kertamaksut Xiaomilta ja Blackberryltä noin 120 miljoonan euron arvosta sekä aiemmin julkaistu patenttisopimus LG:n kanssa”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Analyytikoiden konsensusennuste ensi vuoden patenttituloista on noin 1300 miljoonaa euroa. Nordea odottaa Nokian ensi vuoden aikana solmivan lisää patenttisopimuksia varsinkin kiinalaistoimijoiden kanssa.

Myös Inderesin toimitusjohtaja ja analyytikko Mikael Rautanen arvioi, että sopimus on myös Nokialle strategisesti merkittävä lisenssisopimus Aasian ja Kiinan alueelta.

”Nokia on tänä vuonna saanut tehtyä sopimukset kahden merkittävän kiinalaisen älypuhelinvalmistajan kanssa (Xiaomi ja Huawei). Kun suurimmat valmistajat on lisensoitu, ovat seuraavaksi todennäköisesti kohteena pienemmät kiinalaiset ja intialaiset valmistajat. Markkinoilla on ollut jonkin verran epäluuloja Nokian kyvystä saada näitä valmistajia lisensointiohjelman piiriin, mutta kuluvan vuoden aikana asian voidaan sanoa edenneen odotuksia nopeammin”, Rautanen toteaa katsauksessaan.

Rautasen mukaan osakemarkkinoilla Nokian Technologies-yksikön ripeä edistyminen on jäänyt verkkoyksikön heikentyneiden näkymien varjoon.

”Siten uusimmat sopimukset eivät ole antaneet juurikaan tukea Nokian osakkeelle niiden suhteellisen merkittävästä tulosvaikutuksesta huolimatta. Huawei-sopimus saa sen tulosvaikutuksen myötä Nokian arvostuskertoimet näyttämään entistä houkuttelevimmilta. Technologiesin edistyminen saa myös verkkoyksikön arvon näyttämään entistä alemmaksi poljetulta osien summa -arvostuksen näkökulmasta.”

Varsinkin patenttisopimus Huawein kanssa on Nordean mukaan Nokialle myönteinen uutinen, ja sen pitäisi johtaa ennustenostoihin. Nordean suositus Nokian osakkeelle on Osta ja tavoitehinta on 4,8 euroa.

Myös Inderesin suositus Nokian osakkeelle on Osta ja tavoitehinta 5,6 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös