Osakesäästäjien aamupala

Suomalaiskuluttajien luottamus talouteen huipputasolla joulukuussa

Suomalaiskuluttajien luottamus talouteen vahvistui edelleen joulukuussa, mikä indikoi maamme talouden kehittyneen edelleen oikeaan suuntaan. Indikaattori on ollut nousutrendissä vuoden 2016 alusta alkaen, mikä kertoo indikaattorin olleen lähes linjassa BKT:n muutosten kanssa. Suomen BKT:n kehitys kun kääntyi vuonna 2015 kolmen taantumavuoden jälkeen kasvu-uralle.

Tilastokeskuksen keräämä suomalaiskuluttajien luottamusindikaattori oli joulukuussa tasolla 24,0, kun se marraskuussa oli 23,0. Viime vuoden joulukuussa indikaattori oli tasolla 19,0. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo vuosien 1995-2017 välillä on 12.2.

Kuluttajaluottamuksen neljästä osatekijästä odotukset kuluttajan omasta ja Suomen taloudesta sekä kotitalouden säästämismahdollisuudet paranivat hieman joulukuussa marraskuuhun verrattuna. Sen sijaan arvio työllisyyskehityksestä heikkeni aavistuksen. Kaiken kaikkiaan kuitenkin odotukset Suomen taloudesta ja työllisyydestä olivat vahvat. Myös kuluttajien oma talous ja säästämismahdollisuudet olivat hyvällä tasolla.

Helsingin pörssin yhtiöistä erityisesti kaupan alan yhtiöt hyötyvät suomalaiskuluttajien luottamuksen kasvusta talouteen. Myös useat pienet yhtiöt ovat hyötyjien joukossa, sillä niiden liikevaihto kertyy keskimäärin suuria enemmän kotimarkkkinoilla.

Yhdysvaltain osakemarkkinat

Wall Street sulkeutui tiistaina niukasti miinukselle, S&P 500 -0,11 %.

Päivän voittajia olivat erityisesti vähittäiskaupan yhtiöt, jotka saivat tukea vahvasti sujuneesta joulun ajan myynnistä USA:ssa. SPDR S&P Retail ETF kallistuikin päivän aikana peräti 1.4 %. Kyseisen ETF:n kehitys seuraa vähittäiskauppalan yhtiöistä muodostettua indeksiä. Vähittäiskaupan myynti on noussut lomien aikana maassa eniten sitten vuoden 2011, kun aikavälillä 1.11.-24.12. myynti kohosi 4,9 % edellisvuoteen verrattuna. Verkkokauppojen kautta tapahtunut myynti kasvoi peräti 18,1 %. Vähittäiskaupan myynnin vahvaa kehitystä on tukenut USA:n vahva talouskehitys ja sen myötä kohonnut kuluttajien luottamus.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös