Indikaattorit

Teollisuuden luottamus korkeammalla kuin kertaakaan finanssikriisin jälkeen

Teollisuuden luottamusindikaattori EK suhdanneindikaattorit talous

Elinkeinoelämän Keskusliitossa laaditut luottamusindikaattorit osoittavat vankasti koilliseen.

Teollisuuden luottamusindikaattori jatkoi nousua joulukuussa, ja se kohosi korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2007. Uusin saldoluku on +18, kun edelliskuun tarkistettu saldoluku oli +15. Teollisuusyritysten luottamus on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa (+1) vahvempaa.

Teollisuusyritysten luottamus on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa (+1) vahvempaa. EK:n mukaan tuotanto-odotukset vahvistuivat edelleen, ja tuotannon arvioidaan kasvavan selvästi lähikuukausina.

Tuotantokapasiteetti oli täysin hyödynnettynä 83 prosentilla yrityksistä. Tilauskanta pysyi ennallaan, ja sitä kuvataan tavanomaista suuremmaksi. Varastot supistuivat hieman.

Suomen teollisuuden luottamus oli marraskuussa lähellä EU-maiden keskimääräistä. Luottamus oli vahvinta Ruotsissa, Saksassa ja Maltalla.

Rakennusyritysten luottamus oli loivassa nousussa joulukuussa. Luottamusindikaattori vahvistui +13 pisteeseen, kun edelliskuun saldoluku oli +10. Yritysten suhdannearviot ovat paremmat kuin pitkän aikavälin keskiarvo (-7).

Palveluyritysten luottamus suhdanteisiin säilyi yleisesti vahvana, vaikka luottamusindikaattori laskikin aavistuksen. Sen joulukuun saldoluku on +21, kun marraskuun lukema oli +24. Indikaattori on yhä pitkän aikavälin keskiarvoa (+13) korkeammalla.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori oli joulukuussa hyvällä tasolla, vaikka se laskikin vähän edelliskuusta. Joulukuun lukema on +15, kun marraskuun saldoluku oli +20. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2.

EK:n julkaisemat luottamusindikaattorit kuvaavat yritysten suhdannetilannetta kyselyhetkellä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös