Indikaattorit

Kuluttajat luottavaisempia kuin koskaan

Kuluttajien luottamusindikaattorin tammikuun lukema on mittaushistorian korkein.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli tammikuussa 24,2, kun se joulukuussa oli 24,0, kertoo Tilastokeskus.

Viime vuoden tammikuussa luottamusindikaattori sai arvon 21,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,3. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 2.–19. tammikuuta 1 195 Suomessa asuvaa henkilöä.

Luottamusindikaattorin osatekijöistä odotukset kuluttajan omasta taloudesta ja yleisestä työttömyyskehityksestä paranivat tammikuussa joulukuuhun verrattuna. Sen sijaan arviot Suomen taloudesta ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista heikkenivät hieman. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden osatekijät säästämismahdollisuuksia lukuun ottamatta vahvistuivat.

Tammikuussa kuluttajien odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat hyvin valoisat. Arviot myös omista säästämismahdollisuuksista olivat hyvät.

Kuluttajat pitivät tammikuussa ajankohtaa hyvin otollisena kestotavaroiden ostamiselle, lainanotolle ja säästämiselle. Työlliset kuluttajat kokivat tammikuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla vähentynyt paljon viime kuukausina.

Kuva: Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Kuva: Tilastokeskus

Kysymyksen saldoluku saadaan vähentämällä vastausvaihtoehtoja painottaen myönteisten vastausten prosenttiosuudesta kielteisten vastausten prosenttiosuus.

Kuluttajien luottamusindikaattori on sen osatekijöiden saldolukujen keskiarvo. Osatekijät ovat: oma talous, Suomen talous, yleinen työttömyys ja kotitalouden säästämismahdollisuudet (kaikki koskien seur. 12 kuukautta). Saldoluvut ja luottamusindikaattori voivat vaihdella -100:n ja +100:n välillä – mitä korkeampi (positiivinen) lukema, sitä valoisampi näkemys taloudesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös