Markkinakommentit

Nordean päästrategi: Korkotason nousu on osakkeiden ykkösuhka

Selkeä korkojen nousu olisi myrkkyä osakemarkkinoille, varoittaa Nordean päästrategi.

Viime kuukausina on valtiolainojen koroissa ollut selkeää nousupainetta. Yhdysvaltojen 10 vuoden velkakirjan korko on noussut elokuun vajaasta 1,4 prosentista jo yli 2,5 prosentin. Lyhyempi kahden vuoden korko on ollut nousutrendissä jo vuodesta 2013. Neljässä vuodessa kahden vuoden velkakirjan korko on noussut 0,38 prosentista yli kahden prosentin.

Korot ovat nousussa myös Euroopassa. Saksan 10 vuoden velkakirjan korko kävi viime kesänä jopa negatiivisena, mutta on kivunnut sen jälkeen 0,5 prosenttiin.

Muutoksen tuulet puhaltavat korkomarkkinoilla myös siitä syystä, että keskuspankkien merkitys velkakirjojen ostajana on vähentymässä.

Osakkeet ovat juhlineet vahvaa taloutta jo hyvän tovin, mutta korkomarkkinoilla liikkeet ovat olleet viime vuosina vähäisiä, Nordean päästrategi Lippo Suominen toteaa pankin viikkokatsauksessa.

”Koroissa on valloillaan reippaan kasvun ja matalan inflaation tasapainoilu. Vahva talous puoltaisi selvästi korkeampaa tasoa, mutta inflaatio ei edelleenkään ole kiihtynyt. Myös viime viikolla julkaistuissa Yhdysvaltain kuluttaja‐ ja varsinkin tuottajahinnoissa nousu oli maltillista”, päästrategi toteaa.

Täystyöllisyyden ympäristössä palkkapaineiden on odotettu kasvavan viime vuosina, ja niin tänäkin vuonna.

Suomisen mukaan merkkejä inflaation käsistä karkaamisesta ei edelleenkään ole, joten korkojen selvälle nousulle ei ole tarvetta.

Korot ovat Lipposen mielestä silti osakkeiden ykkösuhka.

”Osakkeiden nousu on viime vuosina selvinnyt kaikista mahdollisista uhkakuvista. Tämän hetken erittäin myönteisessä sijoitusympäristössä merkittävin uhka osakkeille on talouden ylikuumeneminen. Selkein merkki tästä olisi inflaation kiihtyminen, joka johtaisi korkojen nousuun.”

Suomisen mukaan nykyisessä voimakkaan velkaantuneessa maailmassa selkeä pomppu koroissa olisi myrkkyä taloudelle.

Toistaiseksi korkojen nousua voidaan kuitenkin päästrategin mukaan pitää merkkinä terveestä, paranevasta taloudesta, joten nousu ei ole ollut este osakejuhlille.

”Tuhannen (biljoonan) taalan kysymys on kuitenkin, miten paljon korkojen pitäisi nousta, että ne olisivat ongelma. Toinen ripeä 0,5 prosenttiyksikön koronnousu olisi jo selvästi ensimmäistä haastavampi.”

Katso Nordean kommentit alkavasta tuloskaudesta

Tuloskausi käynnistyy Yhdysvalloissa tällä viikolla. Mitä sieltä on odotettavissa? Entä miltä toimialoilta saadaan kovinta kasvua? Katso oheinen Nordean video aiheesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös