Yritysuutiset

OneCoin-liiketoiminnan viranomaistutkimukset synnyttivät mediakohun – Ex-maajohtaja: ”laskelmoitu mediamyrsky”

Pyramidihuijaukseksi epäiltyyn Onecoin-liiketoimintaan kohdistuvat viranomaisoperaatiot ja median uutisoinnit saivat yhtiön entisen Suomen maajohtajan reagoimaan

OneCoin Bulgaria Sofia toimisto

Ruutukaappaus Bulgarian viranomaisten julkaisemasta videosta.

Pyramidihuijaukseksi epäiltyyn Onecoin-liiketoimintaan kohdistuvat viranomaisoperaatiot ja median uutisoinnit saivat yhtiön entisen Suomen maajohtajan reagoimaan.

Svenska Yle kertoi, että virtuaalivaluutta Onecoinin toimistoon Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa on tehty ratsia tässä kuussa. Ylen mukaan kyseessä on laaja kansainvälinen operaatio, jossa olivat mukana paikallisten viranomaisten lisäksi myös Europol ja saksalaisia viranomaisia.

Etsinnässä Onecoinin tiloista takavarikoitiin paljon todistusaineistoa, kuten palvelimia. Lisäksi ainakin viittäkymmentä todistajaa on kuultu. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että pidätyksiä olisi tehty. Onecoinin epäillään olevan kytköksissä järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuten rahanpesuun ja terrorismiin.

Erityisesti tietokirjailija Petteri Järvinen on kirjoituksissaan syyttänyt Onecoinia katteettomiin lupauksiin perustuvaksi pyramidihuijaukseksi. Pyramidihuijaus eli Ponzi-huijaus on laitonta rahankeräystä, joka toteutetaan ketjukirjeeseen tai verkostomarkkinointiin verrattavalla tavalla.

Tällä hetkellä Onecoin-tutkimuksia on meneillään useissa maissa aina Virosta Kanadaan.

Alla Bulgarian viranomaisten julkaisema Youtube-video OneCoin-toimiston ratsiasta Bulgarian Sofiassa.

Svenska Ylen mukaan arviolta yli 20 000 suomalaisen uskotaan sijoittaneen Onecoiniin, mutta lukua ei ole vahvistettu.

Pohjanmaan poliisilaitos aloitti kesällä 2017 rikostutkinnan Onecoiniin liittyvien talousrikosepäilyjen johdosta. Onecoiniin liittyvästä liiketoiminnasta on tehty useita rikosilmoituksia viime vuonna. Verovirasto on yksi rikosilmoitusten tekijöistä.

Onecoin on Onecoin Ltd -nimisen yhtiön vuoden 2015 alusta lähtien markkinoima tuote, jonka yhtiö sanoo olevan kryptovaluutta. OneCoin Ltd -yhtiön perustaja on bulgarialainen Ruja Ignatova. Yhtiön liiketoimintaa on koulutuspakettien myynti ja jakelu. Koulutus on e-kirja ja videomateriaalimuotoista.

Koulutuspaketin ostaja saa optioita kryptovaluutan louhimiseen, ja optioiden määrä riippuu ostetun paketin hinnasta. Toiminta perustuu verkostomarkkinointiin, sillä jäsenet voivat saada palkkioita suosittelemalla toimintaa muille.

OneCoinia markkinoidaan kryptovaluuttana ja bitcoinin kilpailijana, ja sen markkinointi perustuu suuriin tuotto-odotuksiin. Onecoin on kuitenkin siitä erikoinen kryptovaluutta, että toisin kuin esimerkiksi bitcoin, sitä ei koskaan ole voinut käyttää maksuvälineenä.

OneCoinin toiminnassa on ollut näkyvästi mukana kaksi suomalaista, Onecoinia eri maissa markkinoiva Kari Wahlroos sekä Suomen maajohtajan tittelillä itseään tituleeraava Tommi Vuorinen.

OneCoin julkaisi maanantaina tiedotteen liittyen Bulgarian operaatiosta syntyneeseen mediakohuun. Petteri Järvinen on saanut käsiinsä tiedotteen suomenkielisen version.

Suomenkielisessä tiedotteessa OneCoinin entinen Suomen maajohtaja Tommi Vuorinen toteaa seuraavaa:

OneCoin-yhtiö haluaa virallisesti sanoa, että lukuisat viimeaikaiset median ilmoitukset paljastetusta rikollisryhmästä, joka on käyttänyt OneCoin kryptovaluuttaa rahanpesuun, ei ole totta ja harhaanjohtavat yleisöä.

OneCoin-yhtiö uskoo, että kaikki median väitteet ovat tulosta hyvin organisoidusta, tarkoitushakuisesta kampanjasta, jonka tähtäimenä on vahingoittaa yhtiön mainetta, sekä tuhota yhtiön liiketoiminta.

Vuorinen väittää ettei yhtiö ole koskaan osallistunut rikolliseen toimintaan. Kyseessä on Vuorisen mukaan ”laskelmoitu mediamyrsky”, jonka tarkoituksena on vahingoittaa yhtiön ja sen perustajan mainetta.

Meneillään oleva tutkinta aiheuttaa OneCoin-yhtiölle mittaamattomia taloudellisia tappiota, Vuorinen toteaa.

Yhteistyökumppaniemme toimistoista takavarikoitiin muun muassa teknisiä laitteita, jotka ovat välttämättömiä heidän päivittäisiin toimintoihin ja niiden menetys ei ainoastaan johda taloudellisiin menetyksiin, vaan voi johtaa myös vararikkoon. Tämä fakta on myös hämmentävä ja saa meidät uskomaan, ettei kyse ole harvinaisesta sattumasta.

Lue koko Vuorisen suomenkielinen tiedote Petteri Järvisen blogista täältä.

Kommentoi
Ylös
>