Talouden trendit

Vastavalmistuneiden työllistyminen parantunut viime vuodesta

Ammatillisen kouluksen kohdalla tämä näkyy miesten parantuneessa työllistymisessä, kertoo Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry.

Tilastokeskuksen mukaan ammatillisen koulutuksen suorittaneista vuonna 2016 työssä oli 65 prosenttia, naisista 71 prosenttia ja miehistä 60 prosenttia. Vuonna 2015 ammatillisesta koulutuksesta valmistuneista miehistä oli työssä 58 prosenttia, naisista työssä oli sama 71 prosenttia.

AMKE:n mukaan työllistymisessä ammatillisella koulutuksella on selvä ero korkeakoulusta valmistuneisiin: ammattikorkeakoulututkinnon ja ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista työssä oli 83 prosenttia. Tohtorin tutkinnon suorittaneista oli työllistynyt 82 prosenttia.

tutkinnon suorittaneet työllisyys valmistuminen

Ammatillisen koulutuksen osalta työllistymisen kasvun voi odottaa jatkavan kasvuaan, sillä työllistyminen tulee nykyistä merkittävämmäksi mittariksi ammatillisen koulutuksen rahoitukseen.

Parhaiten sijoittuivat naisvaltaiselta terveys- ja hyvinvointialalta valmistuneet, joista työllisiä oli 83 prosenttia valmistuneista.

Eniten työttömiä oli tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen sekä tekniikan aloilla, 19 prosenttia valmistuneista. Tilastojen mukaan näiden koulutusalojen työllisyys oli kuitenkin parantunut edelliseen vuoteen verrattuna eniten.

Lähes joka viides vastavalmistunut toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittanut oli työttömänä vuoden kuluttua valmistumisesta, naisista 15 prosenttia ja miehistä 23 prosenttia.

Vastavalmistuneiden kohentuneista työllisyysnäkymistä huolimatta Insinööriliitto varoitti viime viikolla insinöörien liikakoulutuksesta.

Insinööriliiton mielestä tarvetta koulutuspaikkojen lisäämiseen ei ole. Maassa on edelleen viitisen tuhatta työtöntä insinööriä eli saman verran kuin niitä valmistuu vuosittain. Tekniikan alan äkillisiin kysyntäpiikkeihin vastataan parhaiten järjestämällä työttömille insinööreille muuntokoulutusta, ei kaavamaisella aloituspaikkojen lisäämisellä.

”Suomessa koulutetaan jo nyt tarpeeseen nähden liikaa insinöörejä, etenkin jos ministeriön tavoitteeksi asettama ammattikorkeakoulujen läpäisyasteen nosto onnistuu. On ilmeinen vaara, että seuraavalla vuosikymmenellä Suomessa valmistuu insinöörejä suoraan työttömyyskortistoon”, puheenjohtaja Samu Salo sanoi.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös