Sijoittajan verotus

Veronmaksajat: Korkea kiinteistövero johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin

Veronmaksajain Keskusliiton valtuuskunnan mukaan kuntien pakottaminen kiinteistöveron korotuksiin on Suomen veropolitiikan kummajainen.

Valtuuskunta kokoontui Helsingissä 27. marraskuuta. Kannanotossaan valtuuskunta toteaa, että Suomessa harjoitetun veropolitiikan kummajainen on jo pitkään ollut kuntien toistuva pakottaminen kiinteistöveron korotuksiin. Myös nykyinen hallitus on jatkanut edeltäjiensä linjalla ja korottanut vuonna 2017 kiinteistöveron lakisääteisiä alarajoja.

Tänä vuonna korotuskierre kuitenkin pysähtyy.

”Vuonna 2018 tämä perusteettomien pakkokiristysten kierre vihdoin pysähtyy ainakin väliaikaisesti, kun hallitus päätti luopua kaavailemastaan uudesta korotuksesta, joka olisi pakottanut lukuisat kunnat korottamaan yleistä kiinteistöveroprosenttia”, valtuuskunta toteaa.

Hallituksen päätös peruuttaa vuosille 2018 ja 2019 esitetty kohtuuton kiinteistöverojen pakkokiristys oli valtuuskunnan mielestä ainoa oikea ratkaisu. ”Myönteistä on se, että hallitus osasi tehdä tässä tilanteessa oikeat johtopäätökset ja tarkistaa aiempaa linjaustaan.”

Valtuuskunnan mukaan tämän linjanmuutoksen on kaikki syy olla pysyvä eli uusia kiinteistöveroprosenttien pakkokiristyksiä ei tule toimeenpanna myöskään jatkossa.

”Erityisen tärkeää on, ettei kuntia pakoteta vastentahtoisiin veronkiristyksiin tilanteessa, jossa niillä ei ole kiinteistöveron korottamiseen sen paremmin tarvetta kuin haluakaan. Alarajojen korottaminen on tarpeetonta kuntien holhoamista. Kaikilla kunnilla on aina mahdollisuus halutessaan omin päätöksin nostaa kiinteistöveroprosenttinsa lain sallimiin ylärajoihin asti.”

Korkeaksi viritetty kiinteistövero johtaa helposti kohtuuttomiin tilanteisiin, valtuuskunta väittää. Kiinteistövero kohdistuu kattavasti asumiseen, minkä lisäksi kiinteistöjen verotusarvot määräytyvät usein karkein perustein. Kiinteistöjen arvoja koskevien tietojen päivittyminen uhkaa jatkossa kiristää verotusta huomattavasti ja ennakoimattomasti monilla alueilla.

”Kunnat päättävät vapaasti ansiotuloihin kohdistuvan kunnallisveron tasosta. Kiinteistöverosta kunnat sen sijaan päättävät vain lain sallimien rajojen sisällä. Myös kiinteistövero on kunnallinen vero, joka tulee periaatteessa jättää mahdollisimman vapaasti kuntien itsensä päätettäväksi niiden omista paikallisista tarpeista lähtien.”

Kiinteistöveroprosenttien alarajojen jatkuva hilaaminen ylöspäin on siksi syytä pysyvästi lopettaa, valtuuskunta korostaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös