Osakeanalyysit

Inderesin Rautanen: Nokian tulosraportti oli ”hämmentävä”

Hieman yllättäen Nokia antoi varsin tarkan ohjeistuksen vuodelle 2020.

Nokia julkisti tänään tulosraportin, jossa sekä liikevaihto, liikevoitto että osakekohtainen tulos ylittivät analyytikoiden konsensusennusteet.

Näkymiään yhtiö arvioi näkymiään varovaisesti. Koko vuonna 2018 Nokia tavoittelee 0,23 euron ja 0,27 euron välillä olevaa laimennettua ei-IFRS-osakekohtaista tulosta, ja koko vuonna 2020 Nokia tavoittelee 0,37 euron ja 0,42 euron välillä olevaa laimennettua ei-IFRS osakekohtaista tulosta.

Analyytikot ovat ennustaneet tälle vuodelle noin 0,28 euron osakekohtaista tulosta. Viime vuonna oikaistu osakekohtainen tulos oli 0,33 euroa.

”Odotamme verkkoliiketoiminnan markkinan supistuvan jälleen vuonna 2018, vaikkakin aiemmin arvioimaamme hieman hitaammin ottaen huomioon varhaiset merkit olosuhteiden parantumisesta PohjoisAmerikassa. Vuosina 2019 ja 2020 arvioimme markkinaolosuhteiden parantuvan selvästi laajojen 5Gverkkorakennushankkeiden ansiosta”, Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri toteaa.

Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen pitää Nokian tulosraportin ohjeistusta hämmentävänä.

”Viimeisen neljänneksen tulos ylitti odotukset pitkälti Huawei-tuotosta johtuen ja verkkoyksikön suoritus oli kohtalainen. Vuoden 2018 näkymät verkkoyksikölle olivat kuitenkin lievä pettymys, minkä riskin olimme ennakoineet. Samaan aikaan Nokia antoi kuitenkin varsin tarkan tulosparannusta lupaavan ohjeistuksen vuodelle 2020, mikä tekee raportista hämmentävän”, Rautanen toteaa Inderesin Nokia-kommenteissaan.

”Ilmeisesti yhtiö haluaa nyt viestiä markkinoille, että vuodesta 2018 tulee vielä haastava, kun yhtiö joutuu investoimaan merkittävästi 5G:hen heikossa markkinatilanteessa, mutta syklin käänne näkyy jo kulman takana. Raportti vaatii hieman tarkempaa syventymistä, ennen kuin siitä pystyy tekemään johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen”, Rautanen jatkaa.

Nokia antoi raportissaan suuren määrän tietoa näkymistään.

Rautasen mukaan näkymät ovat karkeasti linjassa Inderesin odotusten kanssa, mutta ne vaativat vielä hieman tarkempaa pureskelua.

”Vuodesta 2018 on selkeästi tulossa vielä verkkoyksikölle haastava ja 5G:hen tehtävät investoinnit painavat tulosta (”ylimääräisiä” kuluja 100 MEUR). Verkkoyksikön ei-IFRS liikevoitto painuu 6-9 %:iin tänä vuonna, kun markkinaodotus oli 9 %:n tuntumassa. Nokia kuitenkin halusi selvästi signaloida, että tulos elpyy tämän jälkeen ja ohjeisti 9-12 %:n liikevoittoa vuodelle 2020.”

Rautasen mielestä nykyisin markkinaodotuksiin nähden kuluvan vuoden ohjeistus on pettymys, mutta vuoden 2020 ohjeistus on rohkaiseva (P/E-luku noin 10x).

”Kokonaisuutena Nokian moniulotteinen sekä useita aikavälejä ja tulosyksiköitä koskeva ohjeistus tulee todennäköisesti johtamaan siihen, että tulemme näkemään useita ohjeistuksen tarkennuksia tulevina vuosina”, Rautanen toteaa.

 

1 kommentti
  • wep4o0t sanoo:

    Nokian luovan kirjanpidon EI-ifrs-fake-total-scam-raportointi menee läpi vuodesta toiseen.

  • Ylös
    >