Sijoittaminen

Lainasijoittajan ei kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin

Mintos, lainasijoittaja voi hajauttaa lainansa usean eri lainantarjoajan kesken Mintosin alustan kautta

-KAUPALLINEN YHTEISTYÖ-

Mintosin markkinapaikka mahdollistaa lainasijoitusten hajauttamisen usean eri lainantarjoajan kesken.

Sijoittajalle lause ”ei kaikkia munia samaan koriin” on hyvinkin olennainen. Saman tuotto-odotuksen omaavien sijoitusten hajauttaminen eri kohteisiin vähentää riskiä ja arvonvaihteluita. Siis ilman, että sijoituksen odotettu tuotto heikkenee. Sanotaankin, että hajauttaminen on sijoittajan ainoa ilmainen lounas.

Mintos on vertaislaina-alusta ja lainojen markkinapaikka, joka tuo suomalaiselle sijoittajalle monta etua tullessaan. Mintos mahdollistaa piensijoittajalle helpon ja läpinäkyvän tavan sijoittaa eri palveluntarjoajien lainoihin ympäri maailman.

Mintos on vertaislainojen markkinapaikka, jonka kautta sijoittajat voivat sijoittaa ei-pankkien liikkeelle laskemiin lainoihin. Sijoittaja hyötyy Mintosin alustojen alustasta, koska se tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa useiden eri palveluntarjoajien tuotteisiin. Toisaalta Mintosin markkinapaikka tarjoaa lainoihin erikoistuneelle yritykselle mahdollisuuden lisätä lainauspotentiaaliaan taseriippuvuuden vähentämisen kautta.

Hajauttaminen on riskinhallinnassa keskeisessä osassa, näin myös Mintosin kohdalla. Mintosin alustan kautta laajasti hajauttaneet sijoittajat ovat saaneet vakaampaa tuottoa, kuin voimakkaasti lainojaan keskittäneet sijoittajat.

Lainojen takaisinostotakuu

Mintosin tuoma kilpailuetu moniin muihin lainasijoituksiin nähden on lainojen takaisinostotakuu. Sijoittaja voi halutessaan valita tarjolla olevista lainoista sellaiset, joissa lainan liikkeellelaskija ostaa lainat takaisin luottoriskitapahtuman osuessa kohdalla.

Tämä kuulostaa ensi alkuun sijoittajalle täysin riskittömältä vaihtoehdolta, muttei kuitenkaan sitä ole. Järjestely tuo sijoittajalle turvaa, mutta sijoitus ei ole täysin riskitön, koska on mahdollista, että myös lainan liikkeelle laittanut yritys joutuu maksukyvyttömäksi.

Otetaan konkreettinen esimerkki. Sijoitat Mintosin kautta loppukäyttäjän Lendolta saamaan lainaan. Jos loppukäyttäjä ei pystyisi maksamaan lainaansa takaisin, ostaa Lendo sinulta lainan takaisin ja vältät luottotappioriskin. Mutta jos Lendokin joutuu maksukyvyttömäksi, joudut kärsimään luottotappion.

Hajauttaminen erilaisten lainatyyppien kesken

Mintosin kaltaisten alustojen käyttäjän kannattaa hajauttaa lainansa eri lainaluokkien kesken, koska eri segmenteillä on keskenään erilainen riskiprofiili. Esimerkiksi autolainan riskiprofiili eroaa asuntolainan riskiprofiilista. Tämän takia autolainat korreloivat keskenään ja asuntolainat keskenään, ja useaan eri lainaluokkaan hajauttava sijoittaja saa suuremman hajautushyödyn.

Taantuman iskiessä useat eri lainanottajat voivat joutua työttömäksi ja tämän seurauksena heidän maksukykynsä heikkenee. Tällainen skenaario vaikuttaisi kaikkiin lainasegmentteihin, mutta erilaisella intensiteetillä. Esimerkiksi lyhytaikaiset luotot kärsisivät todennäköisesti enemmän kuin autoluotot. Sellaisessa skenaariossa useaan lainaluokkaan hajauttanut sijoittaja pärjäisi paremmin kuin vain lyhytaikaisiin luottoihin sijoittanut.

Hajauttaminen erilaisten lainatyyppien kesken on Mintosin alustan kautta helppoa, koska alustalta voi suoraan valita halutut lainatyypit.

Mintos lainojen alusta, jonka kautta voit sijoittaa useisiin lainatyyppeihin ja lainasegmentteihin.

Hajauttaminen eri liikkeellelaskijoiden kesken

Sijoittajan on hyvä huomioida, että kaikilla Mintosin alustan lainoilla ei ole takaisinostotakuuta. Takaisinostotakuun sisältämät lainat on helppo löytää filtterin avulla ja myös alustan sisältämän sijoitusautomaatin voi säätää sisältämään ainoastaan takaisinostotakuun sisältämät lainat, kunhan tämän muistaa tehdä.

Mintosin alustan kautta voit helposti valita ne palveluntarjoajat, joiden liikkeelle laskemiin lainoihin haluat sijoittaa. Sijoitukset on hyvä hajauttaa usean eri palveluntarjoajan kesken, koska takaisinostotakuun sisältävienkin lainojen kohdalla kärsit luottotappion, mikäli sekä lainanottaja että palveluntarjoaja joutuisivat maksukyvyttömäksi.

Mintosin laina-automaattia käytettäessä, laina-automaatti hajauttaa lainasi eri palveluntarjoajien kesken. Jos olet valinnut 4 eri palveluntarjoajaa, laittaa automaatti 25 prosentin rajan kunkin palveluntarjoajien lainoihin. Jos olet valinnut 5 eri palveluntarjoajaa, laittaa automaatti 20 prosentin rajan kunkin palveluntarjoajien lainoihin.

Mintos on useat eri palveluntarjoajat yhdistävä alusta

Sijoittajan on hyvä tutustua palveluun huolellisesti ennen varsinaisen sijoituspäätöksen tekemistä.

Tutustu Mintos-palveluun tästä: lainojen markkinapaikka Mintos.

 

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Bernstein

  21.2.2018 at 23:52

  Edelleen kaipaisin jonkinlaista tuotto-riskianalyysiä Mintos vs Op-Vakuus/Bluefinance, joissa jälkimmäisissä sijoitetaan lainanvälittäjän osakkeisiin, osinko 7-8% eli hitusen pienempi kuin Mintosilla ilman luottotappioita.

  Mintosissa jo kuukausia ollut testitonni on jostain syystä käynyt kaupaksi vain osittain, vaikka hajautus on melko laaja ja samoin korkotoivomus. Pitää varmaankin pelata isommilla summilla?

  • Piensijoittaja N. Yyppä

   23.2.2018 at 11:48

   @Bernstein

   Ei pitäisi niin olla summista Mintosin kanssa kiinni, sillä itsellä suht samaa luokkaa sisässä ja 10-12 euron noteja ostelen auto-investillä 10+% toiveella ja noilla kriteereillä löytyy jatkuvasti viisinumeroinen määrä vapaita kohteita. Ei montaa minuuttia ehdi rahat vanheta tilillä ennen kuin lähtevät uudelleen kiertoon.

 2. Bernstein

  23.2.2018 at 19:56

  Omat kriteerit otin tuolta(vain takaisinostoturvan omaavat):

  http://explorep2p.com/mintos-lender-ratings/

  Korkotoivettakin rukkasin alaspäin ad 8%:iin, mutta jokin vaan mättää, kun 3 kk maanneet ja investoitu vasta 70%. Jotenkin ei herätä luottamusta. Jos sijoitusprofiilissa on jokin bugi jota en ymmärrä, odottaisin että ottavat yhteyttä ja ehdottavat muutosta.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös