Talouden trendit

Nyt se varmistui – pikkupaikkakunta Sysmä saa pian oman rahan

Sysmän hullunrohkea kokeilu on onnistumassa. Sysmä saa maaliskuun alusta käyttöön oman rahan.

Päijät-Hämeen 4000 asukkaan Sysmän kunta kertoi viime elokuussa ottavansa käyttöön oman oman valuutan, joka kelpaa maksuvälineeksi vain kokeiluun osallistuvissa paikallisissa yrityksissä. Kunnan oman rahan nimi on sysmä. Paikallisraha toimii Sysmässä sekä mobiililaitteista luettavana että paperille tulostettuina QR-koodeina

Yllättävän kokeilun tavoitteena oli saada sysmäläiset ja kesäasukkaat käyttämään enemmän Sysmän palveluja. Tekniikka mobiilisti QR-koodilla toimivaa paikallisvaluuttaa varten on ollut valmiina jo syksystä saakka, joten sen käyttöönotto tapahtuu nopeasti.

Tähän asti kunta on joutunut odottamaan verottajan kantaa arvonlisäverotukseen. Nyt tämä ennakkoluuloton ja omintakeinen hanke on hyvin lähellä toteutumista.

Sysmän paikallisvaluutan käyttöönotto on varmistunut, kertoo Yle. Verottajan ennakkopäätöksen mukaan eurojen vaihdosta sysmiin tai sysmien vaihdosta euroihin ei peritä arvonlisäveroa vaan arvonlisäverotus tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun paikallisvaluutalla hankitaan verollisia palveluita tai tavaroita.

Verottajan mukaan rahoituspalvelusta (eurojen vaihto sysmiin ja sysmien vaihto euroihin) ei arvonlisäverolain 41 § perusteella suoriteta arvonlisäveroa. Arvonlisäverotus tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun paikallisvaluutalla hankitaan verollisia palveluita tai tavaroita.

Verottajan ohjauspäätös koskee ainoastaan arvonlisäverotusta ja tästä syystä verottaja ei anna tällä päätöksellä ohjeistusta kurssitappion ja vaihtokorvauksen vähentämisestä verotuksessa. Lähtökohta on kuitenkin sama kuin ulkomaan valuutassa tapahtuvassa kaupankäynnissä, missä arvonlisävero maksetaan kaupantekohetken valuuttakurssin mukaan (alv oikaisu kerran kuussa tai vuodessa liikevaihdosta riippuen), kurssitappio vähennetään verotuksessa ja vastaavasti kurssivoitosta maksetaan vero.

“Päätös on odotettu. Olemme nyt sopimissa paikallisvaluutan lanseerauspäivää. Se tulee olemaan maaliskuun alussa, todennäköisesti ensimmäisen kymmenen päivän aikana”, sanoo hankkeen puuhamies, konsultti Juri Nieminen Ylelle.

Kokeilussa on mukana aluksi kolmisenkymmentä yritystä, joissa tavaroita, tuotteita tai palveluja voi maksaa digitaalisesti sysmillä.

Kunta on perustanut omaa rahaansa varten nettisivut, www.sysmaraha.fi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös