Kumppaniblogit

Stressaa sopivasti, löydä lisätehoa fiksusta palautumisesta

Menikö alkuvuosi taas maailmaa valmiiksi saattaessa?

työkuorma palautuminen stressi työ työtaakka talous

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Menikö alkuvuosi taas maailmaa valmiiksi saattaessa?

Kiristyikö tahti mahdottomaksi juuri ennen joulua ja uudestaan heti sen jälkeen? Helpottaako missään vaiheessa vai onko tähtäin jo tiiviisti kesälomassa?

Moni elää ainaisessa loman odotuksessa, ja siihen on aivan looginen syy. Loman virkistävien vaikutusten kun on todettu haihtuvan melko nopeasti. Vaikka lomailisit pitkäänkin, työstä poissaolon väsymystä vähentävä vaikutus kestää tutkimusten mukaan vain 2-4 viikkoa.

Jos ajattelet loman ratkaisevan jaksamisen pulmat, hyvin todennäköisesti joudut pettymään.

Hyvän työtehon ja vireen varmistamiseksi palautumisesta onkin huolehdittava myös loma-aikojen ulkopuolella. Mitä jos näin alkuvuodesta lähtisit tekemään asioita hieman eri tavalla? Sopivalla stressin ja palautumisen tasapainolla voimat riittävät koko vuodeksi ja jaksat venyä kovempaan suoritukseen silloin, kun sitä todella tarvitaan.

Tasapainota stressi ja palautuminen, saat enemmän aikaiseksi

Stressi on elimistön ja mielen reaktiota tilanteeseen, jossa ihminen ei tunne olevansa aivan varma selviytymisestään tai voimavarojensa riittävyydestä. Sopivassa määrin stressi auttaa selviytymään mielenkiintoisista haasteista ja kurottamaan kohti parempaa suoritusta. Tällainen “hyvä stressi” on monessa mielessä tavoiteltava olotila.

Jos stressi jatkuu liian pitkään tai epäsuhta voimavarojen ja vaatimusten välillä kasvaa liian suureksi, siitä tulee taakka ja voimavaroja pitkäaikaisesti puristava olotila.

Ihanteellisinta olisi toki se, että tällaiseen kamppailustressitilaan ei koskaan päätyisi. Vähimmäisvaatimuksena on, että sieltä pääsee edes välillä pois.

Huippu-urheilussa on jo pitkään suunniteltu harjoitukset ja kilpailuihin valmistautumiset niin, että ne lomittuvat sopivasti kevyempien harjoitusten ja levon kanssa. Samaa pitäisi osata soveltaa myös työelämässä.

Palautuminen kuitenkin vaatii sekä taitoa että uskallusta. On olemassa hyviä syitä siihen, miksi levon ja ponnistelun rytmitys ei työelämässä usein onnistu työn tuottavuudenkaan kannalta parhaalla tavalla.

Tehokas työskentely vaatii tehokasta palautumista

Erityisesti yksi palautumisen osa-alue on ratkaisevassa asemassa: henkinen irtaantuminen työstä ja työajatuksista. Stressiä ja palautumista tarkastelevissa tutkimuksissa on selkeästi osoitettu että juuri irtaantuminen on kaikista tärkein keino välttää työkuormituksen muuttuminen voimakkaiksi stressioireiksi.

Ilman riittävää irtaantumista stressioireiden määrä kasvaa ja voi pahimmillaan johtaa täyteen uupumiseen.

Kaikista tärkeintä irtaantuminen on silloin, kun työkuormitus kasvaa suureksi. Ja kuinka ollakaan, juuri kuormittava työ sekä aiheuttaa meille suurimman tarpeen palautua että ehkäisee irtaantumista. Juuri silloin kun irtiotoista olisi eniten hyötyä, niiden tekeminen on kaikkein vaikeinta. Muutkin palautumiskeinot toki auttavat, mutta ne ilman työstä ja työajatuksista irtaantumista ne eivät toimi yhtä hyvin.

Teoriassa irtaantuminen on helppoa. Työn arjessa se voi silti olla uskomattoman vaikeaa.

Työnteko on kestävyyslaji, ei spurtti

Ruotsalainen psykiatri Marie Åsberg kuvaa kasvavan stressin ja huonon palautumisen yhdistelmää syvenevänä kierteenä, jossa pyrimme karsimaan ylimääräisiä tekijöitä pois jotta jaksaisimme selvitä stressiä aiheuttavista tekijöistä. Valitettavasti nämä ylimääräiset asiat ovat usein juuri niitä, joita tarvitsisimme kipeimmin omien voimavarojemme tueksi.

Siksi on tärkeää, että huolehdit palautumisesta etenkin silloin kun sille ei tunnu olevan aikaa.

Mitä ihmiselle siis stressaantuneena tapahtuu?

  • Voimakas stressireaktio kapeuttaa huomiokykyä. Keskitymme ainoastaan haastavaksi tai uhkaavaksi koettuun asiaan ja sen selvittämiseen. Emme uskalla astua sivuun tilanteesta ja antaa itsellemme lupaa ajatella muuta, koska luulemme että kokoaikainen haasteeseen keskittyminen on ainoa tapa selvitä tilanteesta.
  • Toisaalta irtiottoa vaikeuttaa jatkuvan tavoitettavissa olemisen ja informaatiotulvan ruokkima pelko paitsi jäämisestä (FOMO, fear of missing out). Kun informaatiota, vaatimuksia, vertailukohtia ja virikkeitä on tarjolla rajattomasti, elämme keskellä jatkuvaa houkutusta ahmia niitä.

Haluaisimme niin mielellämme osallistua kaikkeen – tai ainakin mieltä jäytää tunne, että joku toinen on ehkä juuri tällä hetkellä kokemassa tai tekemässä jotain mielenkiintoisempaa, merkityksellisempää tai hauskempaa kuin me. Pelkona on, että jos emme ole täysillä mukana, niin jossain vaiheessa tipahdamme kelkasta kokonaan.

  • Ahdistumme ajatuksesta, että jos emme ole tavoitettavissa ja näkyvillä, meitä ei enää oteta mukaan, eikä pidetä arvokkaina. Poissa silmistä, poissa mielestä. Töissä saatamme hikoilla varmuuden vuoksi sitä, jos emme ole mukana jokaisessa sähköpostijakeluissa ja palaverissa. Siellähän saattaa piillä juuri se viimeisin tieto, jota kuvittelemme tarvitsevamme.

Hyvä palautuminen on tietoinen valinta!

Hyvä palautuminen on tietoisia valintoja toimia vaistojamme ja tottumuksiamme vastaan. Palautuminen vaatii uskallusta ja päätöksiä asettaa itsemme ajoittain sivuun työstä, olla tavoittamattomissa ja ladata akkujamme.

Näitten viiden vinkin avulla voit ryhtyä irtaantumaan työn ja stressin kurimuksesta ja pääset rennomman, miellyttävämmän ja tuottavamman arjen alkuun. Jos näitä keinoja käyttäessäsi alat tuntea huonoa omaatuntoa, olet palautumisen tarpeessa enemmän kuin arvasitkaan.

  1. Rajoita töiden kotiin tuomista ja tavoitettavissa oloa niin paljon kuin roolisi ja tehtäviesi puitteissa voit.
  2. Tee rajanvedosta konkreettista. Laita työkone ja sähköposti kiinni tiettyyn kellonaikaan. Vaihda vaatteet kotiin tullessasi.
  3. Tee vapaa-ajalla asioita, jotka vievät ajatukset pois työstä. Ajatusten väisteleminen ja torjuminen on työlästä ja kuormittavaa, kiinnostaviin asioihin keskittyminen ei ole.
  4. Kun olet työssä, toimi tavoitteellisesti ja keskity tärkeimpiin asioihin.
  5. Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Ole läsnä siinä mitä teet ja nauti keskittymisestäsi. Hyväksy, että muut asiat jäävät juuri sillä hetkellä syrjään.

Haluatko nauttia elämästä ja päästä silti kiinni siihen pätevyyden ja aikaansaamisen tunteeseen, jonka työn ja palautumisen onnistunut rytmittäminen saa aikaan? Haluatko saada kaikki kykysi käyttöön, tehdä tulosta ja nauttia vapaa-ajasta, jota hallitset sinä itse eikä työsi?

Ensi askeleisiin riittää jo viiden vinkin toteuttaminen, mutta jos tahdot päästä pidemmälle ja varmistaa elvyttävien palautumisen rutiinien käynnistymisen, tilaa Shortumin ilmainen opas tästä tai ole suoraan yhteydessä stressin ja palautumisen asiantuntijaan.

 

Lähteet:

De Bloom, J. (2012). How do vacations affect workers’ health and well-being? Vacation (after-) effects and the role of vacation activities and experiences. ‘s Hertogenbosch: BoxPress.

Sonnentag, S. & Fritz, C. (2015) Recovery from job stress: The stressor-detachment model as an integrative framework. Journal of Organizatiorial Behavior, 36, 72-103.

Sonnentag, S., Kuttler, I. & Fritz, C. (2010), Job stressors, emotional exhaustion, and need for recovery: A multi-source study on the benefits of psychological detachment. Journal of Vocational Behavior 76, 355-365.

Psychology Today, 10 Ways to Overcome Fear of Missing Out

 

Palautuminen ja stressi. Tilaa ilmainen palautumisen opas tästä.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös