Sijoittaminen

7 näkökulmaa – riski, tuotto ja tulos

Riski on aika hyvinkin keskeisessä osassa, kun puhutaan sijoituksista ja sijoitusten tuotoista, mutta mitä riski lopulta on? Tässä 7 eri näkökulmaa.

Riski on aika hyvinkin keskeisessä osassa, kun puhutaan sijoituksista ja sijoitusten tuotoista, mutta mitä riski lopulta on? Tässä 7 eri näkökulmaa.

1) Hyvän riskin lisääminen lisää tuottoja

On yleisesti tiedossa, että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Hyvän riskin lisääminen siis lisää tuottoja.

Riskin ja tuoton välisessä pohdinnassa voi kuitenkin käydä niin, ettei sijoittaja näe metsää puilta. Eri osakkeissa, rahastoissa ja sijoitustuotteissa on eritasoisia riskejä, mutta tärkein tuottoa määrittävä tekijä on allokaatio. Se kuinka suuri osa sijoitusomaisuudestasi on osakkeissa määrää pitkässä juoksussa erittäin pitkälti sen, kuinka paljon tuottoa saat. Se mitä osakkeita olet sitten salkkuusi valinnut, ei ole tuottojen kannalta läheskään yhtä merkittävässä osassa.

Siksi riskin lisäämistä pohtiessa kannattaa muistaa myös mahdollisen sijoituslainan merkitys. Kaikille ei sijoituslaina sovi, mutta toisaalta on sijoittajia, joilla on erittäin korkea riskinsietokyky. Sellaisia, jotka haluavat kovalla riskiä kovaa tuottoa. Silloin sijoitetaan helposti hypeen, trendeihin ja kannabikseen ja koetaan, että useimmille sopiva passiivinen sijoittaminen on yksinkertaisesti liian tylsää.

Mutta kovan riskin ryhmälle voi löytyä järkevämpikin vaihtoehto, nimittäin velka. Velkavivun avulla osakkeiden osuuden voi nostaa reippaasti yli sadan prosentin. Silloin odotettu tuotto, heilunta ja riski kasvaa ilman, että salkkuun tarvisi metsästää eksoottisia kovan riskin yhtiöitä.

2) Korkea tuotto kielii korkeasta riskistä

Markkinoilta on saatavana johdannaisia, joista osa on haasteellisia ymmärtää. Mikäli sijoitusinstrumentin tuotto kuulostaa erittäin houkuttelevalta kannattaa tarkastella tuotteen sisältämää riskiä vielä toiseen kertaan ja varmistaa että on ymmärtänyt tuotteen riskiprofiilin oikein.

3) Hajauttaminen pienentää riskiä

Osakkeen riski ei ole sama yksinään kuin osana hajautettua salkkua. Mitä edemmän osakkeita lisätään, sen pienempi on yksittäisen osakkeen kokonaisuuteen tuoma riski. Jo kaksitoista osaketta vähentää salkun heiluntaa merkittävästi. Jos taas halutaan saada Smart beta-tyylistä efektiä salkkuun, esimerkiksi keskittymällä alhaiseen P/E-lukuun, ei 12 osaketta riitä mihinkään, vaan osakkeita tarvitaan huomattavasti enemmän.

Hajauttaminen ei tarkoita pelkästään osakkeiden lukumäärää, vaan myös ajallista hajauttamista, maantieteellistä hajauttamista ja eri omaisuusluokkien välistä hajauttamista. Täältä voit nähdä miten salkun käytös muuttuu, jos siihen lisää pienen siivun bitcoinia.

4) Riski on yhtä kuin korkea beta

CAPM-mallin mukaan korkea tuotto syntyy systemaattisesta riskistä, jota mitataan betalla. CAPM-mallin mukaan korkealla betalla saa korkeaa tuottoa ja matalalla matalaa. Empiirisesti malli ”on tapettu”, mutta sillä on kuitenkin merkitystä. Korkean betan sykliset osakkeet nousevat kovaa noususuhdanteessa ja laskevat hurjasti laskusuhdanteessa. Defensiiviset matalan betan osakkeet taas liikkuvat suhdannevaihteluiden yli tasaisemmin. Osakkeita ja riskiä kannattaa kuitenkin tarkastella laajemmin kuin syklisyyden kautta.

5) Riski on sitä, ettei tiedä mitä tekee

Maailman menestyneimmän sijoittajan Warren Buffettin saamat tuotot ovat ihan uskomattoman kovia. Buffettin mukaan riski syntyy siitä, ettei tiedä mitä tekee.

Buffett on myös sitä mieltä, että kun tietää mitä tekee, niin hajauttamisessa ei ole kovinkaan paljon järkeä. Tosin Buffettin mukaan indeksisijoittaminen on useimmille sijoittajalle se paras vaihtoehto.

6) Riski on sitä, että ei sijoita

Osakkeiden kurssit heiluvat, kuplaantuvat ja romahtavat. Koska osakkeisiin sisältyy aito riski menettää rahaa, eivät kaikki halua sijoittaa osakkeisiin. Kun rahat pitää tilillä, ovat ne turvassa. Tämä mielikuva on väärä. Vaikka tilillä sama summa euroja säilyisikin, katoaa ostovoima hiljalleen inflaation syömänä.

7) Riski on yhtä kuin volatiliteetti

Volatiliteetti eli salkun tai osakkeen heilunnan määrä on hyvä riskimittari. Vaikkapa velan määrän lisääminen lisää niin heiluntaa kuin tuottojakin. Käteisen osuuden kasvatus puolestaan johtaa siihen, että kokonaisuus heiluu vähemmän. Volatiliteetti onkin paljon käytetty riskin mittari.

Esimerkiksi Sharpen luku saadaan suhteuttamalla salkun tuotto volatiliteettiin. Korkea Sharpen luku kertoo siitä, että salkku on tuottanut hyvin otettuun riskin nähden.

Volatilitetti ei kuitenkaan kerro riskistä kaikkea. Jos esimerkiksi ostat Mintosin vertaislaina-alustan kautta takaisinostotakuulla varustetun lainan, saavutat alhaisen volatiliteetin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laina olisi täysin riskitön.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  8.2.2018 at 08:45

  8) Riski on sitä, ettei erota mikroriskiä makroriskistä. Saksan valtiobondien kuponkituotto lähenee nollaa (ja joku aika sitten vieläpä molemmista suunnista), mutta niin tekevät riskikin. Jos kuitenkin riskiä suostuu lisäämään edes jonnekin pariin prosenttiin, saa palkakseen myös tuoton, joka on sentään melkein pari prosenttia (tähän Bank Norwegianin mainos).
  Juttu tosin vähän vaikeutuu, kun mennään tuotossa Mintosin tasolle, koska takaisinostoturvasta huolimatta riskejä on vaikea arvioida ennenkuin ne realisoituvat.

  9) Riski on sitä, että yrittää voittaa indeksin. Kun se ei ole mahdollista useimmille ammattilaisille, miten se voisi olla mahdollista sinulle tai minulle. Buffett on sijoitusmaailman musta joutsen(kertaluonteinen poikkeus), joten häntä ei lasketa.

  10) Riski on sitä, että pelaa oikealla rahalla. Sijoittaminen ei ole pelaamista ja jos pelihimo yllättää, suosittelen liikuntapelejä, koska sijoittajan suurin ongelma ei suinkaan ole tuotto vaan jatkuvasta netin ääressä istumisesta puutuva ahteri ja kalkkeutuvat aivovaltimot.

  11) Riski on sitä, ettei ymmärrä asuvansa maassa, jossa sijoittaminen katsotaan rikokseksi ja sijoittajan suurin riski on puhtaasti poliittinen.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös