Oma talous

Säästö kannattaa, sillä 1 000 euroa tänään on lähes 15 000 euroa tulevaisuudessa

Säästöllä tarkoitetaan lyhyesti tulojen ja menojen erotusta, josta pitäisi jäädä jotain yli. Jokainen tietää päänsä perukoilla, että säästäminen on järkevää ja välttämätöntä, mutta jotenkin se vain jää tekemättä. Lue listamme, joka voi lisätä motivaatiota säästöön!

Tonnin ostos nyt on 15 tonnia 40 vuoden päästä

Joku voisi sanoa, että ei ole väliä, laittaako kuukausisäästöön 50 € enemmän tai vähemmän. Tämä ei ole ollenkaan totta.

Jos ostat parikymppisenä uusimman ja hienoimman telkkarin, joka maksaa 1 000 €, voi tämä ostos maksaa 60-vuotiaana 14 974 €. Miten ihmeessä? Jos tuon 1 000 € olisi sijoittanut ja saanut osakemarkkinoiden keskimääräisen vuotuisen tuoton, olisi eläkeiässä säästössä lähes 15 tonnin potti. Kuitenkin osakemarkkinat ovat riskialttiit, ja niihin perehtyminen vaatii hieman vaivannäköä, johon kaikki eivät jaksa ryhtyä. Helppo ja varma vaihtoehto on laittaa rahat säästötilille, jolle maksetaan kohtuullista korkoa.

Jos alkaa ajatella jokaisen ostoksensa vaihtoehtoiskustannusten kautta, alkaa huomaamattaan valitsemaan edullisemman vaihtoehdon. Ei kuitenkaan kannata jättää kaikkea hauskaa tekemättä, vaan kiinnittää huomio kuluihin, joista voi syntyä todellista säästöä.

Vähäinenkin säästäminen ehkäisee talousvaikeuksia

Jos ei pysty säästämään kuin vaan muutaman kympin, saattaa motivaatio olla vähissä. Kuitenkin pienistäkin tuloista säästäminen ehkäisee talousvaikeuksia. On selvää, että vaikka säästötilillä on vain muutamia kymppejä, iskevät yllättävät laskut vähemmän vyön alle. Säästöt kannattaakin unohtaa tilille hätävaraksi. Emme nimittäin tiedä tulevaisuutta, eivätkä vakuutuksetkaan välttämättä pelasta tiukan paikan tullen. Media on täynnä surullisenkuuluisia tapauksia vakuutusyhtiöiden ja asiakkaiden erimielisyyksistä.

Talousasiantuntijat suosittelevat, että jokaisen kannattaisi kerätä muutaman kuukauden menoja vastaava summa säästötilille, ja mielellään säästäminen kannattaa automatisoida saman tien kun palkka tipahtaa tilille. Sen jälkeen on ikään kuin pakko pärjätä tietyllä summalla. Vertaa säästötilit ja ala keräämään säästöpuskuria saman tien.

Eläkejärjestelmän epävarmuus

Eläkkeelle jääminen tai ainakin osa-aikatyö alkaa kutkuttaa monen ajatuksia viimeistään keski-ikäisenä. Kuitenkin pieneksi jäävä eläke saa jäämään työelämään.

Suomen työeläkejärjestelmä perustuu siihen, että seuraava sukupolvi maksaa edellisen eläkkeet. Veronmaksajia ei kuitenkaan ole riittävästi, ja nykyisellä väestörakenteella tällä hetkellä työelämässä olevat tulevat saamaan jokaista eläkejärjestelmään laittamaansa euroa kohtaan vähemmän kuin vanhempi sukupolvi. Mitä vähemmän lapsia syntyy suhteessa edelliseen sukupolveen, sitä suuremmaksi tämä epäsuhta käy. Suomessa tarvittaisiin enemmän nuoria, mutta lapsenteko ei näytä kovin innostavan suomalaisia, eivätkä jotkut puolestaan toivo että ulkomaalaiset paikkaisivat tämän väestövajeen. Väestönkasvu ylipäätänsä on ongelma, joka kuormittaa maapalloa. Lisäksi on epäselvää, millaisia vaikutuksia automaatiolla ja tekoälyllä on työllisyyteen tulevaisuudessa.

Ratkaisu, jossa ei tarvitse päivitellä ja mittailla minkään edellä mainitun vaihtoehdon haitta -tai hyötypuolia, on henkilökohtainen säästäminen ja sijoittaminen. Jokainen voi ottaa eläkkeelle jäämisen omaan haltuunsa passiivisten tulojen tai erilaisten eläkesäästämistapojen avulla . Jos yhtäkkiä syntyvyys lähteekin rakettimaiseen nousuun, ketään ei varmaan haittaa vaikka olisikin säästänyt mukavan potin eläkkeen lisäksi.

Alle 40-vuotiailla on vielä vuosikymmenet puolellaan säästöjen kartuttamisessa, mutta vanhempanakaan ei kannata lannistua, vaan aloittaa kurinalainen ja järjestelmällinen säästäminen.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.
Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös