Yritysuutiset

Massiivinen omistajariita kriisiyhtiössä – pieni omistajajoukko torppasi ostotarjouksen

Miksi ihmeessä pieni joukko omistajia ei hyväksynyt pääomistajan ostotarjousta rahoituskriisiin ajautuneesta Tecnotreestä?

Syviin taloudellisiin vaikeuksiin ajautunut Helsingin pörssin teknologiayhtiö Tecnotree ajautui lähelle konkurssia. Yhtiön pääomistaja ja suurin velkoja Viking Acquisitions Corp. jätti 18.6. yhtiön konkurssihakemuksen Espoon käräjäoikeudelle.

Myöhemmin torstaina 20.6. Viking Acquisitions kuitenkin peruutti konkurssihakemuksen, koska Tecnotree suorittanut hakemuksen perusteena olevat saatavat päivän aikana ja konkurssihakemus oli siten aiheeton.

Keväällä Viking Acguisitions teki Tecnotreestä julkisen ostotarjouksen ja yritti siis ostaa yhtiön kokonaan omiin nimiinsä. Pääomistaja tarjosi muille omistajille 0,10 euron hintaa osakkeista. Tarjoushinta oli selvästi tämän hetken vajaan 0,06 euron markkinanoteerausta korkeampi.

Tecnotree on kansainvälinen IT-ratkaisujen toimittaja, joka tarjoaa ratkaisuja palveluiden, asiakkaiden ja laskutuksen hallintaan teleoperaattoreille ja muille toimijoille.

Pieni osa omistajia torppasi käteistarjouksen

Jostain syystä pieni osa Tecnotreen omistajista ei hyväksynyt ostotarjousta, eikä pääomistaja siksi pystynyt hankkimaan yhtiötä itselleen. Tarjouksen läpimeno olisi nimittäin edellyttänyt 90 prosentin omistusosuuden, kun ostotarjous saavutti vain 88 prosentin osuuden.

Lisäksi Tecnotreen omistajat estivät yhtiökokouksessa Vikingin edustajien pääsyn yhtiön hallitukseen.

Pääomistaja suivaantui yhtiön linjauksesta ja ostotarjouksen hylkäämisestä ja laittoi vireille konkurssihakemuksen. Analyysitalo Inderesin toimitusjohtaja ja analyytikko Mikael Rautanen arvioi, että Tecnotreen omistuksen ja velkojen kautta vahvaa kontrollia pitävä Viking haluaa lähettää yhtiön omistajille vahvan signaalin, ettei lopputulos ole prosessin kariutumisen jälkeen pienomistajille suotuisa.

Miksi ihmeessä osa omistajista torppasi pääomistajan tarjouksen, kun kaupan kohteena oli vakavasta kassakriisistä kärsivä konkurssikypsä yhtiö?

Rautasen mukaan Tecnotree on keskellä omistussotkua ja rahoituskriisiä, jossa tuottopotentiaali nykykurssiin nykyiselle osakkeenomistajalle on parhaassakin skenaariossa reilut 20 prosenttia ja huonossa skenaariossa nollan ympäristössä.

”Arviomme mukaan omistajan on parempi myydä osakkeet nyt, kuin jäädä odottamaan ratkaisua yhtiön epäselvään tilanteeseen”, Rautanen toteaa. Tosin pörssissä nykyinen kurssinoteeraus on vain 60 prosenttia Viking Acquisitionin tarjoamasta hinnasta.

”Pidimme itse tarjousta erittäin hyvänä ratkaisuna yhtiön vuosia jatkuneeseen rahoituskriisiin, minkä takia tarjouksen kariutuminen on erittäin valitettavaa yhtiön omistajille”, Rantanen toteaa.

Ostotarjouksen kariutumisen myötä on mahdollista, että ostaja pyrkii hankkimaan yhtiön kontrollin muilla keinoilla, Rantanen pohtii. Nuo muut keinot eivät tarjoa omistajille yhtä hyvää lopputulemaa kuin 0,10 euron käteistarjous.

Tecnotree tarvitsee paljon lisärahoitusta

Osa omistajista varmaankin uskoo vielä kriisiyhtiön tuloskäänteeseen. Tämä saattaa olla tosiasioiden kieltämistä. Tecnotreen ongelmat eivät ole hetkellisiä, vaan yhtiö on asteittain ajautunut pahempaan ja pahempaan ahdinkoon.

Yhtiön tulos ennen veroja oli tammi-maaliskuussa negatiivinen 1,8 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten tappio oli 1,3 miljoonaa euroa. Yhtiötä seuraava Inderes odotti tuloksen pysyvän vertailukauden tasolla.

Inderesin arvion mukaan Tecnotree on kassakriisissä ja yhtiö ei välttämättä selviä maksuvelvoitteistaan ilman rahoitusruisketta.

”Aiemman arviomme mukaan Tecnotree olisi tarvinnut yli 10 MEUR pääomaruiskeen oman pääoman ehtoisena rahoituksena selvitäkseen nykyisestä kassakriisistä. Yhtiön tulos on kääntynyt voitolle, mutta käänteen kestävyys on vielä epävarma, käyttöpääoman riittävyys on yhä turvaamatta ja liiketoiminta on käytännössä täysin kahden asiakkaan varassa”, Rantanen toteaa.

”Sijoittajan tuottopotentiaali yhtiön nykyisessä tilanteessa on parhaassakin skenaariossa heikko, mutta riskitaso vastaavasti on erittäin korkea, koska emme voi tietää Vikingin suunnitelmista yhtiön suhteen. Todennäköisesti parhaat neuvottelukortit omistavalla Vikingillä ei ainakaan ole paljoa sympatiaa yhtiön muita omistajia kohtaan epäonnistuneen ostotarjousprosessin jälkeen. Siten osakkeen nykyinen tuotto/riski -suhde ei houkuttele.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös