Talouden trendit

Suomen hintataso yli 20 prosenttia Euroopan keskiarvoa korkeampi

Islanti on Euroopan kallein maa. Halvimmassa maassa hintataso on alle puolet Euroopan keskiarvosta.

Tilastokeskus julkaisi tällä viikolla mielenkiintoisen tilaston 28 Euroopan maan hintatasoista. Tilasto paljastaa yllättävän suuria eroja yksityisen kulutuksen kokonaishintatasoissa vuonna 2017.

Tiedot perustuvat EU-tilastoviranomaisen, Eurostatin, koordinoimaan ECP (European Comparison Programme) -hintavertailuohjelmaan. Suomea koskevan hinta-aineiston tutkimukseen on koonnut Tilastokeskus. Vertailussa on mukana noin 2 400 tuotetta. Hinnat on kerätty vuosina 2015–2017 ja Eurostat on päivittänyt ne valuuttakurssien muutoksilla ja inflaatiolla vastaamaan vuoden 2017 keskihintoja.

Euroopan maista halvimmissa, Makedoniassa ja Bulgariassa, hinnat olivat alle puolet EU-keskiarvosta. EU-jäsenmaista kalleinta oli Tanskassa ja edullisinta Bulgariassa. Euromaista kalleimmat olivat Luxemburg, Irlanti ja Suomi, Liettua vastaavasti edullisin.

Eurooppa hintavertailu maittain yksityinenkulutus kokonaishintataso

Suomi kuului muiden Pohjoismaiden tavoin Euroopan maista kalleimpiin. Ruotsi ja Suomi ylittävät EU-keskiarvon reilulla 20 prosentilla. Islannissa hinnat ovat peräti 66 prosenttia korkeampia kuin EU-maissa keskimäärin. Norjan ja Tanskan hintataso on noin 40 prosenttia yli EU-keskiarvon.

Eri tuoteryhmiä tarkasteltaessa alkoholijuomat ja tupakka, sekä ravintola- ja majoituspalvelut ovat Suomessa suhteellisesti kalleimpia. EU-keskiarvon alle jäävät Suomessa puolestaan energian ja tietoliikenteen hinnat.

Erilaisien verotuskäytäntöjen vuoksi hintaerot ovat selkeimpiä alkoholijuomien ja tupakan tuoteryhmässä. Islannin ja Norjan hintataso on yli viisinkertainen Euroopan halvimpaan maahan, Makedoniaan verrattuna. Hintatasoerot ovat suuria myös palveluita sisältävissä tuoteryhmissä niihin sisältyvien työvoimakustannusten vuoksi.

Yhtenäisin hintataso oli viihde-elektroniikan ja kodinkoneiden, sekä ajoneuvojen tuoteryhmissä, joissa kaikissa on suhteellisen paljon vahvoja kansainvälisiä tuotemerkkejä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös