Makrotalous

Suomen Yrittäjät kaipaa hallitukselta lisää kulukuria

Mika Kuismanen pääekonomisti Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen, Suomen Yrittäjien pääekonomisti. Kuva: Markus Sommers

Suomen Yrittäjien pääekonomistin mielestä ensi vuoden budjettiehdotuksessa pitäisi olla kireämpi linja kuin mitä valtiovarainministeriö esittää.

Noususuhdanteesta huolimatta valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotus on 1,7 miljardia euroa alijäämäinen. Valtiovarainministeriö ehdottaa talousarvioehdotuksen määrärahoiksi 55,1 miljardia euroa. Se on runsas miljardi euroa vähemmän kuin tälle vuodelle on budjetoitu.

Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 109 miljardiin euroon. Ministeriön mukaan julkisen talouden velkaantuneisuus on taittunut, ja sen odotetaan laskevan alle 60 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Ministeriö arvioi kesäkuussa, että Suomen talouden vahva kasvu on jatkumassa vielä tänä vuonna, minkä jälkeen talouskasvun arvioidaan hidastuvan. Lähivuosina taloutta tukevat sekä ulkomaankauppa että kotimainen kysyntä. Hallitus saa tuoreimmat ennusteluvut käyttöönsä elokuun lopun budjettiriiheen.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen näkee valtionvarainministeriön budjettiehdotuksessa hyvää, mutta kulukurin osalta ehdotus jää puolitiehen. Hän kaipaa työmarkkinauudistuksia, jotka vähentävät työttömyyttä.

Kuismasen mielestä finanssipolitiikan virityksen tulisi olla kireämpi.

“On virheellistä väittää, että lievästi kiristävämpi linja johtaisi yhteiskunnan palveluiden romuttumiseen. Valtiontaloudessa on säästämisen varaa. Menorakennetta voidaan myös suunnata tukemaan vahvemmin kasvua ja julkista toimintaa avata yksityisen sektorin hoidettavaksi”, pääekonomisti toteaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on lupaillut tuloverotukseen noin 200 – 300 miljoonan euron verokevennyksiä. Verokevennyksiä tasoitetaan kiristämällä ympäristö- ja haittaveroja. Orpo puhuu sinivihreästä veroratkaisusta, jossa painopiste siirtyy työn ja yrittämisen verotuksesta kulutusveroihin.

Kuismasen mukaan hallituksen linja neutraalista veropolitiikasta on suhdannetilanteeseen nähden perusteltu.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös