Asunnot ja kiinteistöt

Rakentamisen suhdannemittarit pelottavat – Onko asuntotuotanto hyytymässä?

Rakennusteollisuudesta on viime aikoina tullut esille merkkejä, jotka saattavat kertoa alan pelottavasta hyytymisestä.

Näyttää siltä, että asuntorakentamisessa kotiutuksen hetki on lähellä, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo keskusliito tiedotteessa.

”Kerrostaloasunnoille myönnettyjen rakennuslupien väheneminen jatkui toukokuussa. Luvat ovat vähentyneet kevään aikana noin kolmanneksella edellisvuodesta. Jos loppuvuosi mennään samaa tahtia, niin tänä vuonna myönnetään lupia 10 000 asunnolle vähemmän kuin viime vuonna. Pudotus kuulostaa rajulta, mutta olisi toteutuessaan enemmän paluuta normaalille tasolle”, Sami Pakarinen analysoi.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2018 maalis-toukokuussa 17,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 29,0 prosenttia. Asuinrakentamisen ja teollisuus- ja varastorakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi. Julkisten palvelurakennusten lupakuutiomäärä puolestaan kasvoi 11,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin maalis-toukokuussa kaikkiaan 11 063 asunnolle. Se oli 25,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Myös rakentamisen kuutiomäärät ovat laskussa. Tilastokeskuksen mukaan maalis-toukokuussa rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 3,3 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 25,8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinkerrostalojen lupakuutiomäärä väheni eniten, peräti 35,8 prosenttia, johon vaikutti vuodentakainen poikkeuksellisen suuri lupakuutiomäärä. Erillisten pientalojen myönnetty kuutiomäärä väheni 13,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Pakarisen mukaan asunnoille myönnettyjen lupien määrä oli vuositasolla toukokuussa 46 400 ja aloitukset vastaavasti runsaat 48 000 kappaletta. Rakenteilla on runsaasti asuntoja ja valmistuneiden asuntojen määrä kasvaa vielä 10 000 asunnolla jouluun 2019 mennessä.

”Rakentamisen suhdanteen kannalta tiedot kielivät aktiviteetin rauhoittuvan ensi vuoden aikana. Pesäpallotermein ilmaistuna kotiutuksen aika lähenee. Merkki on ainakin päällä”, Pakarinen toteaa.

Samaa sanomaa viestittää myös Elinkeinoelämän keskusliiton heinäkuun suhdannebarometri.

Rakentamisessa suhdannenäkymät heikkenivät heinäkuussa saldolukuun -10, kun vielä huhtikuussa saldoluku oli -2. Suhdannetilanteen arvioi heikkenevän syksyn lähestyessä 15 prosenttia vastaajista ja viisi prosenttia alasta ennakoi tilanteen paranevan. Neljä viidesosaa yrityksistä odottaa kuitenkin suhdanteiden pysyvän muuttumattomina.

Suhdannebarometri kertoo rakennusteollisuuden kesän kovalla käyvistä kierroksista. Tuotantokapasiteetin käyttöasteet ovat korkeat. Heinäkuussa peräti 97 prosenttia rakennusyrityksistä arvioi kapasiteetin olevan kokonaan käytössä. Vuosi sitten vastaava luku oli 93 prosenttia.

Kapasiteetin niukkuus näkyy myös edelleen yleistyneinä rekrytointivaikeuksina, joita raportoi heinäkuussa peräti 57 prosenttia alan vastaajista. Vuosi sitten työvoiman saanti oli kasvun esteenä 37 prosentilla yrityksistä.

Rakennusteollisuuden korkeasuhdanne ja vilkkaana jatkunut asuntotuotanto on herättänyt epäilyksiä asuntojen ylituotannosta.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola epäilee Helsingin Sanomien haastattelussa, että tänä vuonna saatetaan jo olla niillä rajoilla, että asuntoja on rakennettu liikaa.

”Kasvukeskuksiin tarvitaan kymmeniä tuhansia asuntoja lisää, mutta markkinat eivät pysty nielemään kaikkea kerralla. Jos nykyinen rakentamisen vauhti jatkuu tai kiihtyy, asunnoista tulee ylitarjontaa. Silloin niitä jää myymättä”, Metsola sanoo.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelun mukaan tammi–kesäkuussa myytiin uudiskohteita 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös