Osakeanalyysit

Sähkön hinnannousu on mannaa Fortumin osakkeenomistajille

Fortum osakekurssi osakkeet energiayhtiö sijoittaminen pörssi

Fortumin osake on kivunnut reippaasti viime vuoden heinäkuusta lähtien.

Heinäkuun 1.päivänä viime vuonna energiayhtiön osakekurssi noteerattiin 13,8 euroon. Nyt kurssi on jo lähes 23 euroa. Fortumin osake on nyt korkeimmalla tasollaan seitsemään vuoteen.

Energiayhtiön osaketta on nostanut sähköfutuurien hinnannousu. Tämä johtuu siitä, että Fortumin osake seuraa perinteisesti tulevan vuoden sähkön futuurihintaa suhteellisen tarkasti.

Tosin sähkön pidemmän aikavälin hintafutuurit eivätole nousseet samassa määrin kuin hinta tulevalle vuodelle, Nordea muistuttaa aamukatsauksessaan.

Nordean mukaan sähkön hintaa ovat nostaneet niin hiilen hinnan nousu, päästöoikeustodistusten hinnan nousu kuin poikkeuksellisen matalat vesivarannot Pohjoismaissa. Viime päivinä sähkön hinnanliikuttajana on kuitenkin ollut lähinnä päästöoikeuksien hintaralli, pankki arvioi.

Päästöoikeuden hinta on jo noussut vuodessa reilusta viidestä eurosta peräti 25 euroon. Nordean mukaan syy päästöoikeuksien hintarallin takana on luultavasti Saksan tuleva päätös ruskohiilen käytön lopettamisesta.

”Saksassa tavoitteena on ollut ruskohiilen käytön lopettaminen sähkön tuotannossa vuonna 2020, mutta viime aikoina spekulaatiot aikataulun viivästyttämisestä ovat kiihtyneet. Päätöstä ruskohiilen lopettamisaikataulusta voidaan todennäköisesti odottaa vielä kuluvan vuoden aikana. Keskusteluissa on ymmärryksemme mukaan väläytelty mahdollisuutta aikataulun viivästyttämisestä 4-6 vuodella, eli vuoteen 2024 tai 2026”, Nordea toteaa.

Aikataulun viivästyttäminen puolestaan tarkoittaisi pankin mukaan sitä, että ruskohiiltä käytettäisiin aiemmin ennustettua pidempään, mikä puolestaan pakottaisi markkinatoimijat ostamaan päästöoikeustodistuksia etukäteen suuremmassa määrin.

Käytännössä Saksan päätös ruskohiilen lopettamisaikataulusta tulee olemaan tärkeä päästöoikeustodistusten hintakehityksen kannalta, Nordea painottaa. Se vaikuttaa myös sähkön hintaan ja voi tuoda yllätyksiä Fortumin osakkeenomistajille.

”Loppuvuonna epävarmuus Saksan energiapolitiikan ympärillä saattaa aiheuttaa suuriakin heilahteluja sähkön hintaan, ja näin ollen myös Fortumin osakkeeseen.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös