Indikaattorit

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitykseen romahti – ekonomisti: ”Synkkä startti viikolle”

kuluttajaluottamus odotukset Suomen talous oma talous

Kuluttajien usko Suomen talouteen ja yleiseen työttömyyteen on yllättäen muuttunut selvästi aiempaa synkeämmäksi.

Kuluttajien luottamus talouteen on muuttunut varovaisimmaksi kahteen vuoteen, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli lokakuussa 16,8, kun se syyskuussa oli 20,2 ja elokuussa 21,5. Viime vuoden lokakuussa luottamusindikaattori sai arvon 23,1 ja lokakuussa 2016 lukeman 15,8. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,6. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.–19. lokakuuta 1 148 Suomessa asuvaa henkilöä.

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyydestä heikkenivät lokakuussa selvästi syyskuuhun verrattuna. Arvio työttömyyskehityksestä oli kuitenkin edelleen valoisa, kun taas kuva Suomen taloudesta näytti jo melko pessimistiseltä. Odotukset kuluttajan omasta taloudesta ja säästämismahdollisuuksista pysyivät lokakuussa suunnilleen ennallaan ja hyvinä.

Usko Suomen talouteen ja työttömyyden vähenemiseen heikkeni lokakuussa myös viime vuoden vastaavaan aikaan nähden. Näkemykset omasta taloudesta ja säästämismahdollisuuksista pysyivät vuodessakin likimain ennallaan.

Kotitaloutensa rahatilanteen kuluttajat arvioivat lokakuussa erittäin hyväksi. Ajankohtaa pidettiin hyvin otollisena säästämiselle ja hyvänä myös kestotavaroiden ostamiselle mutta ei enää lainanotolle. Työlliset kuluttajat kokivat lokakuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla yhä jonkin verran vähentynyt viime aikoina.

Lokakuussa luottamus talouteen oli vahvinta Pohjois-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori 20,2 ja 19,4). Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi optimistisimpia (29,2). Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset (6,5) ja työttömät (13,2).

Hypon pääekonomisti maalaili Twitterissä synkkää kuvaa Suomen lähiajan talousnäkymistä.

Myös Aktian pääekonomisti Heidi Schauman tulkitsi tuoreet luottamusluvut mollivoittoisina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös