Indikaattorit

Työttömyysaste laski 6,3 prosenttiin – ekonomistit eivät silti innostuneet työllisyysluvuista

työllisyysaste työpaikat suhdanteet talous

Työllisten kasvu on hidastunut merkittävästi ja työmarkkinoilla alkavat rajat tulla vastaan, arvioi säästöpankkiryhmän pääekonomisti.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2018 lokakuussa 43 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 171 000, mikä oli 26 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Tilastokeskuksen mukaan työttömyysasteen trendi oli 7,2 prosenttia ja työllisyysasteen trendi 71,8 prosenttia.

Työllisiä oli vuoden 2018 lokakuussa 2 535 000, mikä oli 43 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisiä miehiä oli 14 000 ja naisia 29 000 enemmän kuin vuoden 2017 lokakuussa.

Työttömyysaste laski lokakuussa 6,3 prosenttia eli 1,0 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyysaste laski vuodentakaisesta 0,6 prosenttiyksikköä 6,8 prosenttiin ja naisten 1,4 prosenttiyksikköä 5,8 prosenttiin. Työttömyysasteen trendi oli 7,2 prosenttia.

Ilahduttavaa työllisyystilastoissa oli myös vaikeasti työllistyvien lasku.

Lokakuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli työ- ja elinkeinomisteriön tilastojen mukaan 68 400, mikä on 26 300 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pitkäaikaistyöttömistä oli miehiä 40 200 ja naisia 28 200. Miesten määrä väheni edellisestä vuodesta 13 800:lla (­26 %) ja naisten 12 500:lla (­31 %). Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömistä oli 35 100, mikä on 13 700 vähemmän kuin vuosi sitten.

vaikeasti työllistyvät rakennetyöttömyys kehitys talous

Säästöpankkiryhmän pääekonomistin Timo Vesalan mukaan työllisyyden kasvu on hidastunut selvästi ja työllisyyden parantumisen rajat alkavat tulla vastaan.

”Työllisten määrän (kausitas.) kasvu hallituskauden alusta hieman alle +110k. Mutta: viimeisen 6kk aikana lisäystä ei ole juuri tullut. #Työvoima kasvu myös selvästi hidastunut eli uutta reserviä ei työmarkkinoille enää virtaa kuten 2017. Työmarkkinoilla rajat tulossa vastaan”, Vesala kirjoittaa Twitterissä.

Vesalan mukaan työllisyysasteen kasvu ei johdu pelkästään työllisyyden kasvusta.

”Työllisyysast. nousu ei johdu pelkästään työllisyyden kasvusta. Koska työikäisten määrä vähenee, työllisyysaste (työlliset/työikäiset) nousisi vaikka työllisten määrä pysyisi vakiona. Tämä demografinen windfall selittää hallituskauden työllisyysasteen noususta n. 20%”, Vesala kirjoittaa toisessa twiitissään.

Myös muut ekonomistit kommentoivat tuoreita työllisyyslukuja.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pitää työllisyyden kasvua maltillisena.

”Työllisyys koheni lokakuussa ja työttömyys laski, mutta muutos maltillinen huomioiden avointen paikkojen suuren määrän. 🇫🇮Aktivointitoimien piirissä ihmisiä enemmän kuin vuosi sitten, mutta viranomaisten aktivointitoimien trendinousu näyttää jo taittuneen”, Kuoppamäki kirjoittaa Twitterissä.

Myös Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju muistuttaa, ettei kausitasoitettu työllisyysaste ole noussut enää moneen kuukauteen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös