Markkinakommentit

Mihin katosi sijoittajien optimismi?

SP 500 osakeindeksi USA osakemarkkinat osakkeet sijoittaminen

Pitkään jatkunut osakemarkkinoiden myötätuuli kääntyi vastatuuleksi lokakuun alussa, jolloin osakemarkkinat lähtivät laskuun ja osakeindeksien volatiliteetti nousuun.

Esimerkiksi S&P 500 –osakeindeksi on laskenut lokakuun alusta jo 7,7 prosenttia. Samalla osakemarkkinoiden odotettua volatiliteettia kuvaava VIX-indeksi, eli pelkokerroin, on pompannut lokakuun alun 12 pisteestä yli 20 pisteen.

Yhdysvalloissa turbulenssia ei selitä yritysten tulostilanne, sillä liikevaihdot ja tulokset ovat kasvaneet viime vuodesta selvästi. Myös Euroopassa pörssiyhtiöiden tulokset ovat olleet kasvussa, mutta eivät samalla vauhdilla kuin rapakon takana.

Mitkä tekijät ovat siis pilanneet osakesijoittajien tunnelmat?

Taalerin salkunhoitaja Niko Fagernäs löytää optimismin katoamiseen useita syitä. Syitä ovat esimerkiksi USA:n ja Kiinan välinen kauppasota ja Euroopan poliittiset vaikeudet.

”Kauppasota ahdistaa eivätkä Euroopan sisäiset ongelmat näytä loppuvan koskaan. Nämä ovat oikeita ongelmia, mutta taustalla oleva keskuspankkien käyttäytyminen on se ratkaiseva tekijä. Kevyessä rahapoliittisessa tilanteessa valtioiden ja yritysten kömmähdyksiä voidaan antaa anteeksi, koska helppoa rahaa on edelleen saatavilla. Kun rahapoliittinen tilanne kiristyy, pienet epävarmuudet ja virheet korostuvat, kun ongelmat alkavat käydä kalliimmiksi”, Fagernäs toteaa Taalerin markkinakatsauksessa.

Vuoden 2017 optimismi on salkunhoitajan mukaan kääntynyt pessimismiksi, kun osakemarkkinat hinnoittelevat epävarmaa tulevaisuutta globaalille taloussyklille ja maailmantaloutta varjostavat Yhdysvaltojen keskuspankin koronnostot.

Fagernäsin mukaan ratkaisevaa tästä eteenpäin on se, kuinka paljon globaali talouskasvu kestää kiristyvää rahapolitiikkaa.

”On hyvä huomata, että 70-luvulta lähtien suurin osa Yhdysvaltojen taantumista ja osakkeiden karhumarkkinoista on saanut syntynsä Yhdysvaltojen liian kireästä rahapolitiikasta. Korkoja on siis nostettu melko usein liikaa ja liian nopeasti.”

Myös rahapolitiikan kiristyminen huolettaa sijoittajia. Fagernäsin mukaan tällä hetkellä markkinat ovat Yhdysvaltojen keskuspankin kanssa eri mieltä koronnostotahdista.

Keskuspankki uskoo pysäyttävän ohjauskoron nostot 3,25 – 3,50 prosentin tasoon vuonna 2020. Markkinat taas ennustavat, että 2,75 prosentin taso riittäisi hyvin, kun tällä hetkellä ollaan 2,00 – 2,25 prosentin tasoilla.

”Aika näyttää mihin päädytään, mutta riskimarkkinoiden ahdingon syy on selvä”, salkunhoitaja toteaa.

Epävarmuudesta huolimatta Taaleri pitää allokaatiosalkussaan suurehkon ylipainon jenkkiosakkeissa, johtuen maan talouskasvun vahvuudesta. Euroopassa painotus on puolestaan neutraali. Taaleri pyrkii välttämään hyvin syklisiä aloja sekä alttiutta Italian ja Ison Britannian ongelmille.

Kehittyvät markkinat ovat kurssilaskun jälkeen muuttuneet hinnoittelultaan houkutteleviksi, Fagernäs toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös