Pitkien ja lyhyiden velkakirjojen kapeneva tuottoero on herättänyt markkinoilla huolta.
Pitkien ja lyhyiden velkakirjojen kapeneva tuottoero on herättänyt markkinoilla huolta.
Osakemarkkinoilla on entistä tiiviimmin seurattu Yhdysvaltojen pitkien ja lyhyiden valtiolainojen korkoeron eli korkokäyrän muutoksia.
Noususuhdanteessa pitkien velkakirjojen korkotuotto on yleensä korkeampi kuin lyhyiden korkojen. Noususuhdanteessa taloudessa vallitsee nousevat inflaatio-odotukset, mikä nostaa korkosijoittajien tuottovaatimusta pitkissä koroissa.
Kun korkokäyrä kääntyy negatiiviseksi, ovat sijoittajien näkemykset tulevasta inflaatiosta laskeneet, jolloin pitkien korkojen tuottovaade laskee. Laskevan korkokäyrän tilanteessa saattaa keskuspankin rahapolitiikka olla kiristymässä, mikä ohjauskorkojen nostojen kautta heijastuu lyhyisiin korkoihin.
Negatiivinen korkokäyrä nähdään yleisesti merkkinä talouden kääntymisestä laskuun.
Viime viikolla Yhdysvaltain korkokäyrän alkupää kääntyi jo negatiiviseksi, kun viiden vuoden lainan korko painui kaksivuotisen lainan korkoa alhaisemmaksi. Sen sijaan tiiviimmin seurattu kymmenen ja kahden vuoden korkojen välinen ero on kuitenkin yhä lievästi plusmerkkinen, tosin sekin on jo laskenut lähelle nollaa.
Korkokäyrän laskun taustalla on paitsi USA:n keskuspankin kiristynyt rahapolitiikka, mikä on nostanut lyhyitä korkoja, niin myös markkinoiden alentuneet inflaatio-odotukset.
Pension Partners -yhtiön tutkimusjohtaja Charlie Bilello twiittasi tänään mielenkiintoisen kuvaajan USA:n inflaatio-odotuksista, mikä kertoo odotusten laskeneen selvästi kevään jälkeen.
Inflation Expectations (5-year breakeven) are at their lowest level of the year: 1.69%. Related: market now expecting only 1 Fed hike in all of 2019. pic.twitter.com/CVBJtk7N93
— Charlie Bilello (@charliebilello) 9. joulukuuta 2018
Nordea Varallisuudenhoidon sijoitusstrategin, Ville Korhosen mukaan talous ei ole painumassa taantumaan, vaikka korkokäyrä on painunut lähes nollaan.
”Korkokäyrän kääntymisen jälkeen taloudessa kestää usein vuodesta kahteen, ennen kuin talouden hidastumisen iskee kunnolla päälle”, Korhonen muistuttaa Nordean viikkokatsauksessa.
Tuo viive voidaan havaita myös ylläolevassa kuvaajassa. Taantumajaksot on siinä kuvattu harmaalla taustalla. Korkokäyrä on usein kääntynyt negatiiviseksi selvästi ennen taantuman alkua.
Myöskään muut merkit eivät vielä ennakoi Yhdysvaltain talouden kasvun loppumista.
”Viime viikolla julkaistut yhdysvaltalaisten yritysten luottamusluvut nousivat edelliskuusta ja maalaavat edelleen vahvaa kuvaa talouskehityksestä. Lisäksi uusia työpaikkoja syntyi edelleen kohtuullista tahtia, vaikkakin kovin vauhti työllisyyden paranemisessa on varmastikin jo takana päin”, Korhonen toteaa.
USA:n pitkien lainojen korkojen painuminen lähelle lyhyitä korkoja on yksi merkki markkinoiden hermoilusta. Tämän hermoilun takana vaikuttaisi olevan Korhosen mukaan huolet talouskasvun hidastumisesta ja liian kireästä rahapolitiikasta.
”Tämän johdosta sijoittajat ovat päättäneet yleisesti vähentää riskejä sijoitussalkuissaan”, sijoitusstrategi toteaa.
Korhosen mukaan valtionlainat ovat jälleen ottaneet sen turvasatamaroolin, joka niillä on totuttu näkemään markkinoiden laskiessa.
Talousnäkymien epävarmuus on saanut myös Yhdysvaltain keskuspankin Fedin johtajat pehmentämään kommenttejaan koskien rahapolitiikan kiristämistä. Korhosen mukaan Fediltä odotetaan koronnostoa joulukuussa, mutta sen jälkeen nostoja ei juuri enää odoteta.
US yield curve inverted last week w/ 2-yr yield moving above 5-yr. Last 3x that happened after long period with + slope…
1) Nov ’05 (S&P peak: Oct ’07, recession: Dec ’07).
2) May ’98 (S&P peak: Mar ’00, recession: Mar ’01).
3) Dec ’88 (S&P peak: Jul ’90, recession: Jul ’90). pic.twitter.com/1gGScp6azO— Charlie Bilello (@charliebilello) 9. joulukuuta 2018