Oma talous

Ministeriö varoittaa: Sikatilat vaikeuksissa, joulukinkut saattavat loppua kesken

Ministeriö varoittaa: Sikatilat vaikeuksissa, joulukinkut saattavat loppua kesken

Alan heikko kannattavuus ajaa sikatilalliset umpikujaan, varoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Tänä vuonna sianlihaa tuotetaan ensimmäistä kertaa Suomessa vähemmän kuin suomalaiset syövät, ministeriö kertoo. Tilojen väheneminen heijastuu myös tulevaan juhlakauteen: suomalainen joulukinkku voi olla pian joulupöydässä harvinainen herkku.

Sikatilalliset lopettavat nyt hurjalla vauhdilla.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan viime vuonna sikatilojen määrä väheni Suomessa 13 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Vuoden 2018 saldoksi on arvioitu myös 10-13 prosentin laskua viime vuodesta. Jos arvio käy toteen, Suomessa on kuluvan vuoden jälkeen enää alle tuhat sikatilaa.

”Sikatilojen taloudelliset edellytykset ovat olleet todella haasteelliset jo monta vuotta. Lopettaneiden tilojen lukumäärä on erittäin merkittävä: joka kymmenes sikatila lopettaa tänä vuonna”, Suomen Sikayrittäjät ry:n puheenjohtaja Ari Berg sanoo.

Kuluvana vuonna on tapahtunut historiallinen käänne: Suomessa tuotetaan nyt vähemmän sianlihaa kuin mitä suomalaiset syövät, Berg toteaa.

”Viime vuonna Suomessa tuotettiin 182 miljoonaa kiloa sianlihaa. Nyt on ennustettu, että määrä putoaisi jopa 170 miljoonaan kiloon tai sen alle.”

Bergin mukaan heikko kannattavuus näkyy myös siinä, että tilallisten rakennukset ja laitteet ovat vanhoja.

”Uudisinvestointeja ei ole tehty, koska pääomaa ei ole.”

Epävarmuus heijastuu myös rahoituspuolelle, ja rahoittajatkin ovat tulleet varovaisemmiksi. Lisäksi tuotannon väheneminen heijastuu myös sianlihan vientiin. Kun tuotanto vähenee rajusti, myös vienti vähenee, sillä lihaa tarvitaan kotimaassa enemmän.

Miten käy suomalaisen joulukinkun?

Joulukinkun kulutus on maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomessa korkealla. Suomalaiset syövät keskimäärin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua vuodessa. Liha-alan yhdistyksen Lihatiedotuksen mukaan valtaosa viime vuonna ostetuista joulukinkuista oli suomalaisia joulukinkkuja, ja ulkomaisten joulukinkkujen osuus oli hieman alle kuusi prosenttia.

Nyt kotimaisen joulukinkun saatavuus on kuitenkin vaarassa, sillä tilamäärän laskiessa sikoja kasvatetaan Suomessa huomattavasti aiempaa vähemmän, ministeriö varoittaa. Joulun alla kasvatusmäärä pysyy tasaisena, eikä sitä nosteta.

”Teurastusmääriä voidaan säätää hieman, mutta se on marginaalista”, Berg sanoo.

Berg neuvookin kaikkia suomalaisen joulukinkun mieliviä olla tänä vuonna erityisen ajoissa liikkeellä. Sikayrittäjien puheenjohtaja neuvoo, että tänä jouluna kannattaa varautua tilanteeseen ja varata joulukinkku mahdollisimman pian.

Kommentoi
Ylös
>