Yritysuutiset

Afarakin suuromistajaa Danko Koncaria vastaan syyte

Kaivosalan yhtiön suuromistajaa epäillään tiedottamisrikoksesta.

Helsingin kihlakunnansyyttäjät ovat päättäneet nostaa syytteen tapahtuma-aikaan kaivosalan yhtiö Afarak Groupin toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä toiminutta Danko Koncaria vastaan arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta kevään 2014 tapahtumista.

Taloussanomien mukaan syytepäily liittyy Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröityneen Finaline Business Limitedin ja japanilaisen Hanwa Co:n ja Hino Resourcen väliseen kaupankäyntiin Afarakin osakkeilla keväällä 2014.

Finanssivalvonnan aloitteesta käynnistettiin esitutkinta, kun niin sanotut Panaman paperit paljastivat kaupan yhteydessä käytyä viestienvaihtoa.

Finanssivalvonnan epäilyjen mukaan Koncar on käyttänyt tosiasiallista määräysvaltaa Finalinessa ja Hino Resourcesissa.

Kroatialainen Koncar on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen asiassa.

Haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen, joka aikanaan käsittelee asian. Haastehakemus tulee julkiseksi, kun asian käsittely on alkanut käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Esitutkinnassa on lisäksi epäilty myös eri aikoina vuosina 2008-2015 yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä toimineen Koncarin syyllistyneen törkeään sisäpiirintiedon väärinkäyttöön vuosina 2008 – 2015.

Tältä osin asiassa on tehty syyttämättäjättämispäätös. Päätös on julkinen ja sen voi tilata Helsingin syyttäjänviraston asiakaspalvelusta.

Koska samassa asiassa on nostettu myös syyte, syyttämättäjättämispäätökseen samoin kuin syytteeseen liittyvä esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi vasta sen jälkeen, kun asia on ollut esillä käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä, ellei tuomioistuin muutoin määrää.

Kohu Koncarin ympärillä on jatkunut jo pitkään. Syksyllä 2017 joukko yhtiön vähemmistöomistajia jätti Finanssivalvonnalle vaatimuksen, jonka mukaan yhtiön olisi tehtävä pakollinen julkinen ostotarjous osakkeistaan.

Noin 10,8 prosenttia Afarakista omistavat vähemmistöomistajat vaativat hakemuksessaan Fivaa velvoittamaan Danco Koncar ja tämän sijoitusyhtiö Kermas Resources Limited yhdessä tai erikseen tekemään pakollinen julkinen ostotarjous Afarakin osakkeista.

Ylen MOT-ohjelma paljasti loppuvuodesta 2017, että Helsingin pörssissä Koncar olisi asiakirjojen perusteella salannut todellisen päätösvaltansa yhtiössä vuosia.

Paratiisin papereiksi nimetty vuoto paljastaa, että Koncarilla oli selvästi kerrottua suurempi vaikutusvalta yhtiössä. Virallisesti Koncar omisti yhtiöstä noin 27 prosenttia, mutta todennäköisesti hänellä oli ollut määräysvalta jopa yli 70 prosenttiin osakkeista.

Afarakin omistus on piilossa julkisuudelta, sillä Ylen mukaan jopa 60 prosenttia omistajista kätkeytyy hallintarekisterin taakse.

Afarak Groupin on entiseltä nimeltään Ruukki Group, ja osake noteerataan Helsingin ja Lontoon pörsseissä. Yhtiö on erikoistunut kaivos- ja mineraalien jalostamiseen. Mineraaliliiketoiminnot sijaitsevat Maltalla, Turkissa, Etelä-Afrikassa ja Saksassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös