SalkunRakentaja

Yritysuutiset

Yle: Afarak Groupin kroatialainen suuromistaja salannut todellisen päätösvaltansa

Kaivosyhtiö Afarakin omistajakunnassa käydään kovaa taustapeliä.

Ylen MOT-ohjelma paljasti, että Helsingin pörssissä noteeratun kaivosalan yhtiön Afarak Groupin kroatialainen suuromistaja on asiakirjojen perusteella salannut todellisen päätösvaltansa yhtiössä vuosia. Menettelyn takia Danko Končar on saattanut syyllistyä arvopaperimarkkinarikokseen.

Paratiisin papereiksi nimetty vuoto paljastaa, että Končarilla on selvästi kerrottua suurempi vaikutusvalta yhtiössä. Virallisesti Končar omistaa yhtiöstä noin 27 prosenttia, mutta todennäköisesti hänellä on ollut määräysvalta jopa yli 70 prosenttiin osakkeista.

Afarakin omistus on piilossa julkisuudelta, sillä Ylen mukaan jopa 60 prosenttia omistajista kätkeytyy hallintarekisterin taakse.

MOT on lisäksi saanut käsiinsä Afarakin sisäisiä sähköposteja ja tiliotteita, jotka paljastavat Afarakin osakkeilla tehtyjä hämäriä osakekauppoja. Asiakirjojen mukaan Koncar on myöntänyt lähipiirilleen miljoonalainoja, jotta he voisivat ostaa Afarakin osakkeita.

Syyskuussa Talouselämä kertoi, että ryhmä yhtiön vähemmistöosakkeenomistajia vaatii Finanssivalvontaa velvoittamaan Danko Koncaria tekemään pakollisen julkisen ostotarjouksen Afarakista.

Lunastusvaatimuksen takana on satoja pienomistajia, jotka omistavat 10,79 prosenttia osakekannasta. Etenkin entinen hallituksen jäsen ja osakas Markku Kankaala sekä kauppaneuvos Kyösti Kakkonen ovat olleet aktiivisesti ajamassa pakollista ostotarjousta.

Vaikka Kyösti Kakkonen on jo pitkään arvostellut Afarakin johtoa, olivat Ylen ja Paratiisin paperit -tietovuodon paljastukset Afarakin omistuksista Kakkoselle yllätys.

”Olen aivan pöyristynyt papereiden tiedoista, jonka mukaan hän omistaa 60–70 prosenttia. Kyllä me ajattelimme, että hän omistaa selkeästi yli 30 prosenttia, koska hän on kätkenyt eri paikkoihin omistustaan eri nimikkeiden alle”, Kakkonen kertoo Taloussanomille.

Afarak Groupin on entiseltä nimeltään Ruukki Group, ja osake noteerataan Helsingin ja Lontoon pörsseissä. Yhtiö on erikoistunut kaivos- ja mineraalien jalostamiseen. Mineraaliliiketoiminnot sijaitsevat Maltalla, Turkissa, Etelä-Afrikassa ja Saksassa.

Afarakin omistajapeli ei ole omiaan lisäämään luottamusta hallintarekisteriä kohtaan. Hallintarekisterin vuoksi ulkomaiset omistukset pysyvät julkisuudelta salassa.

Hallintarekisteröinnissä arvopaperikeskuksessa rekisteriin merkitään arvopaperin todellisen omistajan sijasta vain arvo-osuustilin hallintarekisteröinnin hoitaja.

Hallintarekisteröinnin hoitaja kirjaa asiakkaidensa omistukset vain omiin tietojärjestelmiinsä ja kunkin hallintarekisteröidyn tilin omistajien omistukset näkyvät arvo-osuustilillä yhtenä hallintarekisteröinnin hoitajan hallinnoimana omistuksena.

Käytännössä yhtiön omistajaluettelossa mainitaan ainoastaan osakkeiden säilyttäjä, joka voi olla esimerkiksi pankki. Pankilla on oma salainen rekisterinsä osakkeiden todellisesta omistajasta.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeiden hallintarekisteröinti on toistaiseksi laillista vain ulkomaalaisille tilinhoitajille. Ulkomaiset sijoittajat omistavat siten suomalaisia osakkeita yleensä hallintarekisterin kautta, kuten myös suomalaiset sijoittajat ulkomaisia osakkeita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös