Makrotalous

Keskuskauppakamaripomo: Brexit-sovun kaatuminen myrkkyä kaupankäynnille

Timo Vuori Keskuskauppakamari talous
Lähde: Keskuskauppakamari, kuvaaja: Pasi Murto

Pahin uhkakuva Iso-Britannian Brexit-kaaoksesta on toteutumassa.

Britannian parlamentti hylkäsi murskaluvuin Mayn brexit-sopimuksen. EU ja Mayn neuvottelemaa sopimusta vastusti 432 edustajaa ja kannatti 202 edustajaa. Hyväksymiseen ei ollut edes lähellä, sillä siihen olisi tarvittu 318 edustajan kannatus.

Hylkäämisen jälkeen saarivaltiolla on jäljellä vain viisi vaikeaa vaihtoehtoa: ero ilman sopimusta, uudet neuvottelut EU:n kanssa, uudet vaalit, äänestys hallituksen luottamuksesta tai uusi kansanäänestys.

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta. EU on ilmoittanut tiukasti, ettei nyt pöydällä olevaa sopimusehdotusta muuteta.

Parlamentin päätös hylätä Brexit-sopimus vaikeuttaa merkittävästi suomalaisyritysten sopeutumista Britannian eroon Euroopan unionista, arvioi Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori.

“Nyt tiedetään, että Britannia jättää lopullisesti EU:n sisämarkkinat jo parin kuukauden päästä 29.3.2019, kuten jo pahimmissa uhkakuvissa pelättiin. Tämä vaikeuttaa suunnattomasti Iso-Britannian kanssa kauppaa käyvien yli 15 000 suomalaisen vienti- ja tuontiyrityksen toimintaa. Kovan Brexitin toteutuminen vie kauppapoliittisesti Britannian lähes yhdessä yössä EU:n sisämarkkinoilta EU:n ulkopuoliseksi, Venäjän kaltaiseksi kolmanneksi maaksi”, Vuori sanoo.

Vuoren mukaan Britannian hallituksen on nyt pikaisesti harkittava vaihtoehtoja toimivan kauppa- ja kumppanuussuhteen varmistamiseksi EU-maiden kanssa myös 29.3.2019 jälkeen.

“Britannian ja EU:n yritysten etujen mukaista on varmistaa mahdollisimman sujuva tavaroiden ja palveluiden kauppa ilman korkeita tulleja ja hitaita tullimuodollisuuksia. Myös yritysten työntekijöiden liikkuvuus on oltava mahdollisimman joustavaa ja helppoa”, Vuori sanoo.

Vuori muistuttaa, että Brexit-sopu ja sitä tukeva järkevä kauppasopimus hyödyttäisi edellä mainittujen yli 15 000 suomalaisen vienti- ja tuontiyrityksen ohella lähes arviolta 200 suomalaista tytäryhtiötä ja näiden 12000 työntekijää Britanniassa. Vastaavasti Suomessa toimivat yli 300 brittiyritysten tytäryhtiötä ja näiden 20 000 työntekijälle arvostavat järkevää Brexit-sopua ja pehmeää EU-eroa.

“Kova Brexit ei ole poliittisesti eikä taloudellisesti Britannian saati EU:n etujen mukaista. EU:ssa ja Britanniassa markkinat eivät varmastikaan pahastuisi, jos koko Brexit peruuntuisi lopulta”, Vuori toteaa.

Nordnet Indeksirahasto Suomi - täysin kuluton indeksirahasto

Nordnet Indeksirahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin.

 • 0 euroa merkintä- ja lunastuspalkkio
 • 0 euroa hallinnointipalkkio
 • 0 euroa kaupankäyntipalkkiot
 • 0 euroa ”jäi pieni präntti lukematta” -kulu

Lue lisää

1 kommentti

1 kommentti

 1. Avatar

  Jaakko savoalinen

  19.1.2019 at 20:17

  Taitaa olla myöhäistä valitella tilannetta. Asia olisi pitänyt ottaa esille silloin, kun Brexitin ehdoista neuvoteltiin.

  Suomalaisetkin poliitikot kannattivat täydestä sydämestä tehtyja EU:n ehtoja erolle. Puhuttiin vain siitä, kuinka kalliiksi ero Britannialle tulisi. Koko prosessin tarkoituksena oli tehdä muille EU_mailla malliesimerkki siitä, miten mahdottomaan tilanteeseen eroava maa joutuu, jos pyrkii eroamaan EU:sta. EU;n hajoamisprosessin astäminen oli ainoa tavoite.

  Jos olisi ajateltu Britannian ja EU_valtioiden tulecaisuutta, olisi etsitty kohtuullisesti molempia osapuolia kohteleva ehdotus, jonka Britannian parlamentti olisi vioinut hyväksyä.

  Valitettavasti poliitikot eivät ole kauppamiehiä eivätkä itse maksa munauksistaan, Maksumiehenä on aina veronmaksaja tai yrittäjä. Mikäli yrittäjät olisivat osanneet ajatella tilannetta etukäteen, olisi saattanut löytyä pieni mahdollisuus kohtuullisiin ehtoihin. Yrittäjienkin olisi kuulunut tuoda ongelmansa esiin, silloin kun puhuttiin niiden vaikutuksista.

  Nyt on liian myöhäistä. Laitetaan jädet ristiin ja odotellaan, mitä tuleman pitää ja toivotaan järkevyyttä myös poliitikoillemme.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös