Makrotalous

Brexit-sopimuksen kaatumisessa hyviäkin puolia

Britannia ei tunnu tietävän, mitä se oikein haluaa. Britannian EU-erosopimuksen säännöt ovat kaikkea muuta kuin selvät, huomauttaa Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö.

Britannian parlamentti hylkäsi eilen murskaluvuin Mayn brexit-sopimuksen. EU ja Mayn neuvottelemaa sopimusta vastusti 432 edustajaa ja kannatti 202 edustajaa. Hyväksymiseen ei ollut edes lähellä, sillä siihen olisi tarvittu 318 edustajan kannatus.

Brexit-sopimuksen kaatuminen on herättänyt laajasti huolia. Esimerkiksi Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori arvioi, että Brexit-ratkaisu vaikeuttaa merkittävästi suomalaisyritysten sopeutumista Britannian eroon Euroopan unionista.

Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen näkee päätöksessä ehkä hieman yllättäen positiiviakin puolia.

Penttisen mukaan Theresa Mayn ja EU:n neuvottelema paketti Iso-Britannian irtautumisesta Euroopan unionista ei ollut sisällöllisesti kovin onnistunut.

”Sen pohjalta irtautumisen säännöt olivat vielä kaikkea muuta kuin selvät. Esimerkiksi työntekijöiden ja ammatinharjoittajien liikkuvuus, työelämän säädökset, Irlannin rajakysymykset ja monet muut asiat oli sovittu tyyliin ”jotain sinne päin”. Kun piru piilee yksityiskohdissa, riidat ja väännöt sopimuksen tarkasta sisällöstä olisivat jatkuneet tällä menolla vielä vuosikausia”, Penttinen toteaa blogissaan.

Taustalla on Penttisen mukaan pitkälti kysymys Britannian päättämättömyydestä eri vaihtoehtojen välillä ja siitä, että EU ei pistänyt maata selkä seinää vasten vaatien selkeitä neuvotteluratkaisuja kaikista olennaisista asioista.

Britannian hallitus ei näytä Penttisen mukaan myöskään täysin ymmärtäneen sovitun eropaketin sisältöä tai se ei ole ollut halukas noudattamaan EU:n kanssa tehtyjä kättä päälle -lyöntejä.

”Sopimuksessa todetaan esimerkiksi selvästi se, ettei Britannia saa tehdä itsestään veroparatiisia. Mutta juuri tätä Britannian ulkoministeri kävi äskettäin mainostamassa singaporelaisille sijoittajille.”

Penttisen mukaan vastaavan kaltainen ”dumppauskielto” asetettiin koskemaan myös työelämän sekä kuluttajien ja ympäristöasioita. Kun etenkin EU:n työelämän säädökset ovat olleet brexit-piirien hampaissa, eivätköhän nekin olisi kiellosta huolimatta joutuneet tulilinjalle, oli sovittu mitä sovittu, Penttinen kysyy.

Kaiken kukkuraksi jo erosopimuksesta saatiin aikaan ennen näkemätön hevos- ja huutokauppa, Akavan asiantuntija toteaa. Jos erosopimuksen laadinta oli näin vaikeaa, mitä olisi tiedossa sitten jatkossa?

”Seuraava askel eli tulevien suhteiden sopimus on paljon vaativampi ja tällä menolla siitä olisi tullut vielä kovemmilla kierroksilla käyvä sirkus. Ei EU eikä mikään muukaan taho voi neuvotella vastapuolen kanssa pitäviä tulevaisuussopimuksia, jollei pöydän toisella puolella ole synnytetty kirkas näkemys omista tavoitteista. Brittihallituksen lisäksi tämä koskee yhtä lailla oppositiota eli etusijassa työväenpuoluetta, jolla ei ole selvää kantaa oikein mihinkään”, Penttinen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös