Yritysuutiset

Huhtamäki kipusi peräti 10,4 prosenttia – sijoittajat palkitsivat osinkolinjauksen

Pakkausvalmistaja yllätti markkinat iloisella osinkoyllätyksellä. Yhtiö nousi osinkoaristokraattien sarjaan.

Huhtamäen liikevaihto sen sijaan nousi 813 miljoonaan euroon, kun analyytikkojen ennuste oli 802 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi reippaasti myös vuoden takaisesta, jolloin yhtiö takoi 745 miljoonan euron tuloksen. Kvartaalin liikevaihto ja liikevaihdon kasvu ovat yhtiön historian korkeimmat.

Huhtamäki raportoi loka-joulukuulta myös odotettua paremman tuloksen. Yhtiön oikaistu liiketulos ylsi 62 miljoonaan euroon, kun analyytikkojen konsensusennuste odotti 59,4 miljoonan euron vertailukelpoista tulosta. Tulos jäi kuitenkin vertailukaudesta, sillä vuosi sitten vastaavaan aikaan voittoa syntyi 65,0 miljoonan euron verran.

Oikaistu osakekohtainen tulos ylsi 0,45 euroon, kun ennuste odotti 0,42 euron tulosta ja vuosi tulosta syntyi 0,51 euroa.

Vuosi 2018 oli Huhtamäelle haastava kustannusten nousun ja negatiivisen valuuttavaihtelun heikentäessä kasvua ja kannattavuutta, toimitusjohtaja Jukka Moisio toteaa.

”Tästä huolimatta koko vuoden liikevaihdon vertailukelpoinen kasvu oli 5 % ja toisen vuosineljänneksen aikana loppuun saatetut kolme yrityskauppaa lisäsivät vuosiliikevaihtomme kasvuun vielä 3 %. Viimeisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liikevaihdon kasvu 6 % ja liikevaihto 813 milj. euroa ovat Huhtamäen historian korkeimmat”, toimitusjohtaja hehkuttaa.

Yhtiön tehostamistoimet ovat kuitenkin tehonneet.

”Vuoden aikana toteutimme toimenpiteitä kustannusten alentamiseksi ja myyntihintojemme parantamiseksi. Toimenpiteiden positiivinen vaikutus alkoi näkyä vuoden viimeisen vuosineljänneksen aikana. Suurin osa kustannusten alentamiseen tähtäävistä toimista ja uudelleenjärjestelyistä saatettiin valmiiksi vuoden 2018 loppuun mennessä ja täysi hyöty niistä saadaan vuosien 2019 ja 2020 aikana.”

Huhtamäki odottaa liiketoimintaedellytysten säilyvän suhteellisen vakaina vuonna 2019.

”Konsernilla on hyvä taloudellinen asema ja kyky tuottaa positiivista rahavirtaa, mikä mahdollistaa kannattavien kasvumahdollisuuksien hyödyntämisen. Investointien määrän odotetaan olevan suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2018 investointien kohdistuessa pääosin liiketoiminnan laajentamiseen”, yhtiö toteaa.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen toteaa Inderesin artikkelissaan, että Huhtamäen merkittävin negatiivinen kannattavuusajuri oli edelleen kustannusinflaatio, jota yhtiö ei pystynyt omilla kehitystoimillaan kompensoimaan läheskään täysimääräisesti loppuvuodesta.

Yhtiön kommentit kuluvan vuoden näkymistä olivat odotetun abstraktit eivätkä ne indikoineet sinänsä odotetusti merkittävistä muutoksista markkinatilanteessa, Viljakainen toteaa.

”Kokonaisuutena yhtiön näkymät ja kommentit lisäävät mielestämme luottamusta konsensuksen Huhtamäelle kuluvalle vuodelle asettamiin tulosparannusodotuksiin, mutta selvää nousupainetta emme usko silti raportin ennusteisiin enää luovan ainakaan lyhyellä tähtäimellä”, analyytikko arvioi.

Huhtamäen hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle osinkoa jaettavaksi 0,84 euroa osakkeelta. Vuoden 2017 tuloksesta Huhtamäki jakoi 0,8 euroa osinkoa osakkeelta. Täten Huhtamäki jatkaa kunniakasta osinkojensa korotuslinjaa ja yhtiön osinkoa korotetaan kevään yhtiökokouksessa jo kymmenettä kertaa peräkkäin.

Kymmenen vuotta peräkkäin osinkoaan nostavia yhtiöitä kutsutaan epävirallisesti osinkoaristokraateiksi. Iloinen osinkoyllätys oli mannaa markkinoille, ja Huhtamäen osake pomppasi eilen yli 10,4 prosenttia.

Inderesin suositus Huhtamäen osakkeelle on kuitenkin vähennä ja osakkeen tavoitehinta on 27 euroa, mikä on selvästi alle nykykurssin. Inderesin tämän vuoden tulosennusteella Huhtamäen P/E-kerroin nousee tasolle 17,7x.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös