Indikaattorit

USA:n vähittäismyynnissä yllätyslasku – ”erikoiset tilastoluvut”

Tuore vähittäismyynnin lukema on kylmä suihku jenkkimarkkinoiden viime päivien kohentuneille tunnelmille.

Vähittäismyynti putosi joulukuussa 1,2 prosenttia verrattuna edelliseen kuuhun. Myynnin romahdus on suurin sitten syyskuun 2009, jolloin Yhdysvallat oli ajautunut finanssikriisiin.

Myös marraskuun lukuja oikaistiin hieman alaspäin. Tarkistettujen lukujen mukaan vähittäismyynti kasvoi marraskuussa 0,1 prosenttia, eikä 0,2 prosenttia, kuten oli aiemmin ilmoitettu.

Vähittäismyynnin joulukuun lukemat oli melkoinen yllätys, sillä uutistoimisto Reutersin haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet 0,2 prosenttia joulukuussa.

Vähittäismyynnin lukemat ovat Yhdysvalloissa tärkeä makrotaloudenmittari, sillä kuluttajakysyntä edustaa kaksi-kolmasosaa maan taloudesta.

Vähittäismyynnin lukemat heijastuivat heti osakemarkkinoille. S&P 500 oli tänään noin klo 18.20 laskussa 0,42 prosenttia ja Dow 30 -indeksi puolestaan laskussa 0,59 prosenttia.

Lasku ei kuitenkaan ole kovin suuri siitä huolimatta, että vähittäismyynnin lasku alitti selvästi odotukset. Todennäköisesti sijoittajat odottavat nyt, että vähittäismyynnin luvut saavat keskuspankin keventämään kaasujalkaa rahapolitiikan kiristyksessä.

Suomessa S-pankin ja FIM:n pääekonomisti Timo Hirvonen kommentoi USA:n vähittäismyyntilukuja Twitterissä.

”Vähittäiskaupan kehitys oli heikkoa Yhdysvalloissa joulukuussa. Erikoiset tilastoluvut, kun huomioi kuluttajien vahvan luottamuksen ja hyvän työllisyyden kasvun joulukuussa”, Hirvonen toteaa.

Kommentoi
Ylös
>