Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Asuntoja tarjolla kysyntää enemmän


Lähde: Rakennus- ja asuntotuotanto, Tilastokeskus

Asuntomarkkinoilla on tänä vuonna ostajan markkinat, väittää Nordean yksityistalouden ekonomisti.

Viime vuonna työllisyys kasvoi huimasti ennusteita nopeammin ja kuluttajaluottamus oli ennätysvahvaa. Silti asuntokaupoilla oli odotettua hiljaisempaa sekä myytyjen asuntojen että nostettujen asuntolainojen määrällä mitattuna, kertoo Nordea tiedotteessaan.

Alkuvuodesta julkaistujen tilastojen perusteella tänä vuonna asuntomarkkinoilla on ostajan markkinat, kun asuntoja on tarjolla kysyntää enemmän, ennakoi Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

”Tämän viikon työllisyystilastot osoittivat, että työllisyys koheni vielä tammikuussakin, kun työllisyysasteen trendi nousi 72,6 prosenttiin. Työllisyyskasvun ennustetaan kuitenkin hidastuvan tänä vuonna työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmien vuoksi. Jo töissä olevien palkansaajien ostovoima kuitenkin vahvistuu tänä vuonna edelleen, kun palkat nousevat hintoja nopeammin”, Kärkkäinen toteaa.

Vaikka viime vuonna kuluttajaluottamus nousi ennätyslukemiin ja ostovoima kasvoi, ei tämä näkynyt asunnonostoaikomuksina tai myytyjen asuntojen määrän kasvuna. Nyt kuluttajaluottamus on kääntynyt laskuun, mikä ei lupaa hyvää asuntojen kysynnälle.

”Kuluttajaluottamusta ovat laskeneet heikentyneet näkymät Suomen talouden suhteen. Joka kolmas suomalainen uskoo Suomen taloustilanteen olevan vuoden päästä huonompi kuin nyt. Suomen kansa on siis jopa ekonomisteja pessimistisempi Suomen talousnäkymien suhteen. Heikentyvä taloussuhdanne tekee varovaiseksi suurten hankintojen suhteen, mitä asunnon ostaminen mitä suurimmassa määrin on. Siksi työllisyyskasvun ja kuluttajaluottamuksen heikentyminen vähentää asunnonostoaikeita”, Kärkkäinen muistuttaa.

Asuinrakentamisen rakennusluvat kääntyivät viime vuonna jyrkkään laskuun, mutta käynnissä olevien rakennushankkeiden vuoksi tänä vuonna todennäköisesti valmistuu vielä ennätysmäärä uusia asuntoja. Kärkkäistä epäilee, riittääkö näille uusille asunnoille ostajia.

”EK:n suhdannebarometrin mukaan rakennusyhtiöiden valmiiden myymättömien asuntojen määrä kääntyi viime vuoden lopulla jyrkkään nousuun. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna markkinoille valmistuu jatkuvasti uusia asuntoja samaan aikaan kun Suomen taloussuhdanne on heikkenemässä ja kuluttajaluottamus on laskussa.”

Tilastkokeskuksen mukaan käynnissä olevan rakennustuotannon volyymi kasvoi vuoden 2018 loka-joulukuussa 2,6 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 1,3 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 3,7 prosenttia.

Kärkkäinen huomauttaa myös, että asuntosijoittamisen suosion laskusta on merkkejä. Se voi johtaa hänen mukaansa yhä pidempiin myyntiaikoihin sekä vanhoissa että uusissa asunnoissa.

”Näyttäisi siltä, että tänä vuonna asuntomarkkinoilla tarjonta kasvaa kysyntää nopeammin. Tämä vaikuttaa myös asuntojen hintoihin. Jos asuntoja on yhä enemmän tarjolla ja myyntiajat pitenevät, on asunnonostajilla markkinoilla vahvempi asema. Tästä vuodesta näyttääkin tulevan asuntomarkkinoilla ostajan markkinat”, Kärkkäinen kiteyttää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös