Markkinakommentit

Keskuspankki on taas sijoittajan paras ystävä

Jeremy Powell Fed pääjohtaja keskuspankk
Jerome Powell, Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja.

Keskeisin sijoitusmarkkinoiden ajuri on alkuvuonna ollut keskuspankkien rahapolitiikan muutos löysempään suuntaan, arvioi Mandatum Life.

Vaikka viime päivinä on osakemarkkinoilla ollut jälleen laskua USA:n ja Kiinan kauppasodan synkkenemisen vuoksi, ovat osakkeet olleet alkuvuonna nousussa ja korot laskussa. S&P 500 on noussut vuoden alusta lähes 14 prosenttia. Yhdysvaltojen 10 vuoden velkakirjan tuotto on laskenut alle 2,4 prosentin, kun vielä viime vuoden marraskuussa korko kävi yli 3,2 prosentissa.

Syy kehitykseen löytyy keskuspankeista, arvioi Mandatum Life tuoreessa allokaationäkemys-raportissaan.

”Keskuspankkien aikaansaama korkotason lasku eli rahan hinnan aleneminen on heijastunut positiivisesti kaikkien omaisuuslajien tuottokehitykseen”, Mandatum Life toteaa.

Finanssiyhtiön mukaan USA:ssa keskuspankki lopettaa taseensa supistamisen syyskuussa, mikä käytännössä lisää velkakirjojen kysyntää ja antaa koroille laskupainetta. Euroopan keskuspankki puolestaan pitää ohjauskorkonsa ennallaan ainakin vuoden loppuun saakka.

USA.n 10 vuoden velkakirjan tuottokehitys.

Lisäksi Kiinassa tammikuussa ilmoitettu lisäelvytys näyttäisi välittyvän talouteen, sillä esimerkiksi yritysten luottamus ja teollisuustuotanto näyttävät positiivisia merkkejä, Mandatum Life toteaa.

Sijoitusmarkkinoille löysä rahapolitiikka luo finanssitalon mukaan jatkuessaan suotuisan ympäristön, vaikka maailman talouskasvu hiipuisikin hieman nykyisestä. Toisaalta samaan aikaan USA:ssa keskuspankin on kuitenkin pidettävä silmällä inflaation kiihtymistä.

”Työttömyys USA:ssa on jo erittäin vähäistä, mikä lisää palkkainflaation painetta. Keskeisimpänä riskinä näemme USA:n keskuspankin retoriikan kiristymisen uudelleen inflaatio-odotusten lisääntymisen myötä. Fed on kuitenkin viestittänyt kevään aikana useampaan kertaan, ettei ole erityisen huolissaan inflaation kiihtymisestä.”

Mandatum Lifen mukaan on epätodennäköistä, että Fed muuttaisi linjaansa näiltä osin lähikuukausina. Myöskään Euroopan keskuspankilla ei ole koronnostopaineita, sillä euroalueella sekä toteutunut inflaatio että inflaatio-odotukset ovat edelleen vaisuja.

Mandatum Life pitää tällä hetkellä osakesijoitukset neutraalipainossa.

”Keskuspankkien politiikka on osakkeiden kannalta suotuisaa ja tuloskasvuodotukset maltillistuneet. Riskitekijöitä puolestaan ovat keskuspankkien rahapolitiikan kiristyminen uudelleen sekä erilaiset poliittiset shokit.”

Finanssitalo lisäsi huhtikuussa kiinalaisten osakkeiden osuutta ja vähensi vastaavasti muiden kehittyvien markkinoiden painoa, jolloin kehittyvien markkinoiden paino kokonaisuutena säilyi neutraalitasolla.

Mandatum Lifen mukaan Kiinan osakemarkkina on pitkällä tähtäimellä houkutteleva edullisen arvostuksen ja markkinan asteittaisen avautumisen takia.

”Maailman johtava indeksitalo MSCI tulee hiljalleen nostamaan Kiinan paikallismarkkinoiden painoa omissa indekseissään, minkä odotetaan luovan lisäkysyntää paikallismarkkinoiden osakkeille tulevina vuosina. Kauppapolitiikka luo kuitenkin epävarmuutta ja seuraamme tarkasti kauppaneuvottelujen etenemistä”, Finanssitalo toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös