Asunnot ja kiinteistöt

Lehto Group romahti pörssissä – Handelsbankenilta yhä ostosuositus

Lehto Group
Kuva: Lehto Group Oyj.

Pankki joutui kuitenkin laskemaan rakennusliikkeen osakkeen tavoitehintaa rajusti.

Lehto Group antoi viime viikolla tulosvaroituksen ja kertoi, että konsernin liikevaihto vuonna 2019 tulee olemaan yhtiön arvion mukaan samalla tasolla kuin vuonna 2018. Vuoden 2018 liikevaihto oli 721,5 miljoonaa euroa. Liikevoitto on Lehdon uuden arvioin mukaan 2-6 prosenttia liikevaihdosta, kun se viime vuonna oli 5,2 prosenttia.

Aiemmin helmikuussa Lehto oli arvioinut, että konsernin liikevaihto vuonna 2019 olisi samalla tasolla kuin vuonna 2018 ja liikevoitto olisi 5-7 prosenttia liikevaihdosta.

Yhtiö siis laski merkittävästi kuluvan vuoden kannattavuusnäkymiään.

Liikevoittonäkymän muutoksen taustalla ovat yhtiön mukaan edelleen syntyvät tappiot peruskorjaushankkeista, Ruotsin liiketoiminnan käynnistämisestä aiheutuneet ennakoitua suuremmat kulut ja ensimmäisestä päiväkotiprojektista aiheutunut tappio, sekä hoivakoti- ja toimitilahankkeiden katteiden heikentyminen ja viiveet uusien hankkeiden käynnistymisessä.

Näkymä perustuu Lehdon saatavilla oleviin tietoihin meneillään olevien rakennushankkeiden etenemisestä ja yrityksen arvioon vuoden 2019 aikana aloitettavista ja myytävistä rakennuskohteista, sekä tämänhetkiseen näkemykseen asuntomarkkinoiden kehittymisestä.

Keskeisimpiä liikevaihdon ja liiketuloksen kehittymiseen liittyviä riskejä ovat asuntojen kysynnän heikentyminen, hoiva- ja kouluhankkeiden käynnistymisen lykkääntyminen sekä viiveet neuvotteluvaiheessa olevien toimitilahankkeiden käynnistymisessä.

Viime viikon tulosvaroitus romahdutti Lehdon osakekurssin. Yhtiön markkina-arvosta on tähän mennessä sulanut jo 36 prosenttia tulosvaroituksen jälkeen.

Lehto Group osakekurssi osakkeet sijoittaminen rakennusliike pörssi

Handelsbankenilla riittää kuitenkin uskoa yhtiöön, sillä se pitää edelleen Lehdon ostosuosituksen – tosin osakkeen tavoitehinnan pankki laski 6,0 eurosta 4,2 euroon.

”Lehdon taloudellisen rakentamisen malli on toiminut hyvin Housing ja Business Premises -yksiköissä, mikä on tukenut yhtiön liikevaihtoa ja kannattavuutta”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

Rakennusliikkeen marginaalit ovat pankin mukaan kuitenkin joutuneet paineeseen viime vuonna, kun projektit Renovation ja Social Care & Educational premises -yksiköissä sujuivat heikosti. Tappiot korjausrakentamisprojekteissa ovat kuitenkin pienentyneet, kun vahvempia projekteja on saatu loppuun, mutta samaan aikaan heikkenevät markkinaolosuhteet muissa yksiköissä ovat kumonneet positiivisia vaikutuksia.

Kustannuskilpailun rakennustuotannossa pitäisi kuitenkin nostaa Lehdon markkinaosuutta, Handelsbanken uskoo.

”Onnistuneiden ja kannattavien projektien loppuun saattamisen pitäisi aiheuttaa positiivisen reaktion osakkeelle tulevina kvartaaleina. Asuntomarkkinoiden heikkous Suomessa varjostaa näkymiä, mutta suurten kokoluokan diilien (kuten DWS huhtikuussa) pitäisi lievittää pelkoja.”

Handelsbankenin mukaan suuren kokoluokan sopimusten pitäisi taata kelvolliset volyymit ja parantaa näkyvyyttä tästä eteenpäin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös