Asunnot ja kiinteistöt

Tämä tilasto ei yllätä – asuntovelallisilla eniten asuntovelkaa pääkaupunkiseudulla

asuntovelka asuntokunnat asuminen asuntolaina talous
Lähde: Tilastokeskus.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli vuonna 2018 asuntovelkaa keskimäärin 100 030 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta.

Asuntovelat olivat suurimmat pääkaupunkiseudulla, keskimäärin 142 130 euroa. Vähiten, keskimäärin 81 200 euroa, asuntovelkaa oli Pohjois- ja Itä-Suomen asuntokunnilla.

Edellisvuodesta keskimääräiset asuntovelat kasvoivat vain pääkaupunkiseudulla, 1,8 ja Ahvenanmaalla, 0,7 prosenttia. Muualla Suomessa keskimääräiset asuntovelat hieman pienenivät.

Hieman yli puolella kaikista eli 1,4 miljoonalla asuntokunnalla oli velkaa vuonna 2018. Velkaa niillä oli yhteensä 123 miljardia euroa, mikä oli reaalisesti vajaan prosentin enemmän kuin edellisvuonna.

Tilastokeskuksen mukaan asuntokuntien veloista oli asuntovelkaa 87,8 miljardia, elinkeinotoiminnan ja tulolähteen velkaa 8,2 miljardia ja muuta velkaa 27,0 miljardia euroa. Eniten, 9,7 prosenttia edellisvuodesta kasvoivat elinkeinotoiminnnan ja tulolähteen velat, joita ovat esimerkiksi osakkeiden tai sijoitusasuntojen hankintaa varten otetut velat.

Asunto- ja muita velkoja asuntokunnilla sen sijaan oli reaalisesti jokseenkin yhtä paljon kuin edellisvuonnakin.

Kolmanneksella asuntokunnista oli asuntovelkaa

Tilastokeskuksen mukaan noin joka kolmannella asuntokunnalla on asuntolainaa. Useimmin asuntovelkaisia olivat kahden huoltajan lapsiperheet, joista 71 prosentilla oli asuntovelkaa.

Yhden hengen asuntokunnista vain hieman alle viidenneksellä oli asuntovelkaa. Yksinasuvista olivat useimmin asuntovelkaisia 35–44-vuotiaat, joista 36 prosentilla oli asuntovelkaa. Kahden aikuisen lapsettomista asuntokunnista asuntovelkaa oli 30 prosentilla, niistäkin useimmin 35–44-vuotiaiden asuntokunnilla, joista 60 prosentilla oli asuntovelkaa.

Nuorimpien asuntovelkaisten asuntokuntien lukumäärä pieneni edellisvuodesta hieman ja eniten kasvoi vanhimpien asuntovelallisten lukumäärä. Alle 35-vuotiaita asuntovelallisia oli noin 2,5 prosenttia edellisvuotista vähemmän, kun eläkeikäisten asuntovelallisten määrä kasvoi saman verran.

Kahden huoltajan lapsiperheillä oli asuntovelkaa keskimäärin 135 770 euroa, yksinhuoltajaperheillä 90 590 euroa, lapsettomilla kahden aikuisen asuntokunnilla 86 540 euroa ja yhden hengen asuntokunnilla 67 740 euroa. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 152 190 euroa, oli niillä kahden huoltajan lapsiperheillä, joiden viitehenkilö oli 25–34-vuotias.

Suuria velkoja eniten Ahvenanmaalla

Suhteellisesti eniten suuria velkoja oli Ahvenanmaalla, missä 1 700 asuntokunnalla eli 12 prosentilla kaikista oli velkaa vähintään 200 000 euroa. Tilastokeskuksen mukaan pääkaupunkiseudun ja muun Helsinki-Uudenmaan asuntokunnista niin paljon velkaa oli yhdeksällä prosentilla.

Muualla Suomessa yhtä suuria velkoja oli 4–5 prosentilla asuntokunnista. Eniten niin velkaisten asuntokuntien määrä kasvoi pääkaupunkiseudulla, viisi prosenttia edellisvuodesta.

Vuonna 2018 asuntokunnat maksoivat korkoja yhteensä 1,6 miljardia euroa eli jokseenkin yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. Asuntolainan korkoja niistä oli 873 miljoonaa euroa, mikä oli kolme prosenttia edellisvuotista vähemmän.

Tilastokeskuksen mukaan asuntokunnat maksoivat korkoja keskimäärin 1 144 euroa velallista asuntokuntaa kohti, kun vastaava luku edellisvuonna oli 1 155 euroa. Asuntovelalliset asuntokunnat maksoivat asuntoveloistaan korkoja keskimäärin 995 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös