ETF-perusteet

Hampaiden harjaamista ja pitkäjänteistä säästämistä

Säästäminen kannattaa. Pitkäjänteinen säästäminen kustannustehokkaisiin ja kasvuosuudellisiin osakeindeksirahastoihin kannattaa vielä paremmin.

Edellä mainitussa tolkullisen taloudenpidon avulla ei tule tuettua turhia tavaroita tuottavia yrityksiä. Tämä säästää luontoa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Jälkimmäisessä pienetkin varat kasvavat mahdollisimman tehokkaasti ihmiskunnan tuottavuuden kasvuun pohjautuvasta osakekurssinoususta.

Varsinkin omalle jälkikasvulleen voi antaa todella merkittävän avun elämänkaarelleen opettelemalla ja opettamalla nämä asiat:

Aika on rahaa

Pitkäjänteisessä, määrätietoisessa säästämisessä aika on rahaa. Vaurastuminen kiihtyy loppua kohden. Kannattaa siis aloittaa heti.

Kulut syövät tuottoa

Jos keskimääräinen vuotuinen bruttotuotto on 7 prosenttia, syö 2 prosentin vuotuiset kulut puolet sinulle muuten tuloutuvasta tuotosta 30 vuodessa.

Helppoa

Aloittaminen, kulujen minimointi ja ylipäänsä osakemarkkinoille sijoittaminen on tärkeintä. Yksittäisten kohteiden valinta ei niinkään.

Pienistäkin puroista

Jo viisitoista, esimerkiksi kuukausittaisesta lapsilisästäsijoitettua euroa tuottavat viisaammanlapsen ja noin 130 000 euron ylimääräisen eläkkeen.

Riskeistä

Osakemarkkinat heiluvat lyhyellä aikavälillä. Sijoitukset voivat olla pakkasella vuosia. Yhtälailla juuri osakemarkkinat tuottavat parhaiten pitkässä juoksussa.

Osakemarkkinoiden riski pienenee ajan myötä. Siinä missä lyhyt aikaväli edustaa sattumanvaraisuutta, pitkäjänteisyys edustaa kasvavassa määrin lainalaisuutta.

Jälkikasvulle

Varsinkin lapset voivat hyödyntää pitkäjänteistä osakesäästämistä, koska heillä on enemmän aikaa pitkäjänteisyydelle. Aika on rahaa. Tehokkaimmin tämä onnistuu, jos vanhemmat laittavat kuvion alulle jo synnytysosastolta, vaikka lainaamalla sijoitetut rahat ensimmäiset 20 vuotta.

Puhu rahasta

Sen lisäksi varttumisen varrella olisi hyvä myös puhua rahasta, etteivät 18. ikävuoteen mennessä kertyneet varat haihdu tuhkana tuuleen.

Yhden #rahapodi-kuuntelijan sanoja lainataen, tärkeintä tässä on kuitenkin se, että osaa opastaa ja kasvattaa jälkeläisestä järkevämpi taloudenpitäjä kuin mitä itse on ollut. Ettei tekisi samoja virheitä kuin itse aikoinaan.

Myös kustannustehokas säästäminen osakkeisiin saisi olla yhtä luontevaa kuin hampaiden pesu aamuisin. Miksi? No koska se nyt vain on turhaa rahoittaa koko elämänkaari puhtaasti palkkatuloista.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella@MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Vastuuvapauslauseke: Raha ei tee onnelliseksi, eikä elämän tarkoitus ole rahan tekeminen. Yhtä lailla kannattaisi ottaa vetoapua omaan talouteensa hyödyntämälläpitkäjänteistä, kustannustehokasta osakesäästämistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös