Yritysuutiset

HS: Finanssivalvonta selvittää mahdollista eläkevarojen väärinkäyttöä

Tutkittavana on Suomen suurimman eläkeyhtiön yhteisten työeläkevarojen mahdollinen väärinkäyttö työhyvinvointitoimintaan ja kilpailuun asiakkaista.

Kotimaisten eläkeyhtiöiden toimintaa valvova Finanssivalvonta (Fiva) on tarkastanut työeläkeyhtiö Ilmarisen toimintaa viime lokakuun lopusta lähtien. Aiheesta kertoo Helsingin Sanomat.

Tarkastuksessa Fiva selvittää, siirtääkö Ilmarinen työnantajilta ja työntekijöiltä pakolla keräämiään työeläkemaksuja työhyvinvointipalveluja tuottavien yritysten markkinoille. Työeläkeyhtiöillä on toimilupa vain työeläkevakuuttamiseen eikä Suomen ja EU:n välinen liittymäsopimus salli niille muuta toimintaa.

Kyseessä on poikkeuksellisen mittava selvitys työeläkeyhtiössä, Helsingin Sanomien saamat dokumentit paljastavat.

Fiva haluaa selvittää, ovatko Ilmarisen asiakkaat itse sijoittaneet työhyvinvointitoimintaan puolet omia varojaan kuten ohjeet edellyttävät. Fiva tutkii myös sen, miten Ilmarinen käsittelee henkilötietoja työhyvinvointitoiminnassaan.

Finanssivalvonta antoi viime syksynä poikkeuksellisen jyrkän lausunnon, jonka mukaan työhyvinvointitoiminnaksi on vuosien ajan naamioitu asiakashankinnan keinoja, joilla ei ole juurikaan tekemistä varsinaisen työhyvinvoinnin kanssa.

Eläkeyhtiöiden toiminta voi uhata jopa eläkejärjestelmän EU-oikeudellista asemaa ja olemassaoloa, jos sitä ei saada loppumaan. Fiva haluaa saada oikeuden määrätä sääntöjä rikkoville eläkeyhtiöille sanktioita.

Ongelma ei ole kuitenkaan uusi. Aiemmin vuosina 2014–2015 Fiva teki tarkastuksen työeläkeyhtiöiden rahoittamasta hyvinvointitoiminnasta.

Työhyvinvointihankkeilla ja -varoilla oli tarkoitus pidentää työuria eli vähentää työtapaturmien riskejä työpaikoilla ja parantaa työhyvinvointia monin keinoin. Kuitenkin työurien pidentämisen lisäksi varoja oli tuolloin kuitenkin käytetty myös asiakkaiden kalasteluun, sanoo Finanssivalvonta.

Finanssivalvonnan havaitut ongelmat ovat vakavia, sillä työeläkeyhtiöiden varat on tarkoitettu suomalaisten eläkkeiden maksuun. Mikäli kerättyjä työeläkevaroja käytetään esimerkiksi asiakashankintaan, on se pois eläkemaksuista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös