Asunnot ja kiinteistöt

Huomio nämä 5 seikkaa kotitalon vuokraamisessa

piha asunto omakotitalo kotitalo kesä asunnot asuntomarkkinat talous

Kotitalon vuokraamisen mahdolliset karikot voi välttää huolellisella sopimuksella, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry.

Vilkkain kesälomakausi on alkamassa ja moni jättää omakotitalonsa tyhjäksi lomareissun ajaksi. Omakotitalon vuokraaminen on yksi mahdollisuus lisäansioihin lomareissun aikana, mutta moni omakotitalon omistaja pelkää vuokraamiseen liittyviä riskejä. Omakotitalon vuokrausta varotaan erityisesti siksi, että moni pelkää talon huoltotoimien jäävän tekemättä ja pihanhoidon rempalleen.

Oikeaoppisella vuokrasopimuksella on kuitenkin mahdollista välttää pahimmat vuokraamisen karikot. Omakotitalon vuokraukseen sovelletaan ihan samoja pelisääntöjä kuin muidenkin asuinhuoneistojen vuokraukseen, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry tiedotteessaan.

Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Tiia Tukiainen kokosi omakotitalon vuokrausta harkitseville vinkit siitä, mitä omakotitalon vuokrauksessa tulisi erityisesti ottaa huomioon.

1. Sovi vuokralaisen vastuulle kuuluvista kunnossapitotöistä vuokrasopimuksessa 

Omakotitalon kunnossapitoon liittyy monia säännöllisiä ylläpitotöitä nuohouksesta rännien ja hajulukkojen puhdistukseen. Siinä missä asunto-osakeyhtiössä tällaiset työt kuuluvat yhtiön vastuulle, omakotitalossa ne ovat omistajan harteilla, ellei muuta sovita.

Jos siis vastuuta omakotitalon kunnossapidosta halutaan siirtää vuokralaiselle, täytyy kunnossapitotöiden vastuutahosta ja niistä aiheutuvista kustannuksista sopia jo vuokrasopimuksessa, Tukiainen muistuttaa.

Mitä vähemmän vuokralaisella on kokemusta omakotitaloon liittyvistä huoltotöistä, sitä yksityiskohtaisemmin vuokranantajan kannattaa käydä läpi kaikki töihin liittyvästä välineistöstä lähtien.

2. Sovi selkeästi, kuka vastaa lämmityksestä, vedestä ja sähköstä aiheutuvista kustannuksista

Omakotitalon lämmityskustannukset kylmillä talvipakkasilla tai pitkien suihkujen aiheuttaman vesilaskun suuruus saattaa tulla monelle yllätyksenä. Tukiaisen mukaan vuokrasopimuksessa onkin tärkeä sopia selvästi siitä, kuka vastaa lämmityksestä, vedestä ja sähköstä aiheutuvista kustannuksista.

Jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään, vuokranantajan on hyvä kertoa vuokralaiselle, millaisia nämä kustannukset tyypillisesti ovat. Jos vuokralaisen sovitaan maksavan esimerkiksi sähköstä tai vedestä suoraan palvelua tarjoavalle yritykselle, kannattaa myös selvittää näitä tarjoavien tahojen ehdot tilanteessa, jossa vuokralainen jättää laskut maksamatta. Liittymäsopimusten ehtojen mukaan kiinteistön omistaja saattaa joutua näissä tilanteissa maksumieheksi, Tukiainen toteaa.

3. Sovi myös pihan hoidosta, kuten esimerkiksi nurmikon leikkuusta

Omakotitaloon kuuluu usein piha nurmikkoineen ja istutuksineen. Jotta piha ja sen kasvit kukoistaisivat myös vuokrasuhteen aikana, kannattaa pihan kunnossapidosta ja huoltotöistä sopia kirjallisesti.

Jos piha-alueella on erityistä hoitoa vaativia istutuksia, on vuokranantajan hyvä ohjeistaa vuokralaista tarkemmin istutusten hoitoon liittyvissä kysymyksissä.

4. Varaudu lumiseen juhannukseen – sovi lumitöistä

Varsinkin jos omakotitaloa on tarkoitus vuokrata kesälomaa kauemmin, kannattaa vuokrasopimuksessa sopia myös talvikunnossapidosta. Varsinkin vähälumisemmista maista tuleville, ulkomaalaisille vuokralaisille lumityöt voivat tulla yllätyksenä.

Vuokrasopimuksessa on hyvä sopia, kuka vastaa talvella lumitöistä ja liukkauden torjunnasta omakotitalon pihalla. Lisäksi on hyvä sopia katon lumikuorman tarkkailusta ja siitä, kuka vastaa tarvittaessa lumen pudottamisesta katolta.

5. Selkeyttä sopimusehtoihin

Vaikka omakotitaloa vuokrattaessa sopimukseen kirjattavia asioita on enemmän kuin kerrostaloasunnon vuokrasopimuksessa, on sopimus hyvä yrittää pitää mahdollisimman selkeänä ja yksinkertaisena. Pitkät ja monimutkaiset sopimusehdot lisäävät riskiä siitä, että tärkeät asiat jäävät ymmärtämättä tai että sopimukset sisältämät ehdot ovat keskenään ristiriitaisia.

Vuokranantajan kannattaa myös käydä sopimuksen sisältö ja sen keskeiset ehdot läpi vuokralaisen kanssa vielä erikseen.

Suomen Vuokranantajat on laatinut omille jäsenilleen mallipohjan omakotitalon vuokraukseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös