Asunnot ja kiinteistöt

Suomen ensimmäinen digitaalinen asuntokauppa toteutui Turussa

Digitaalinen asuntokauppa etenee.

Hypo on rahoittanut asuntokaupan, jossa kaupan kohteena oli osakehuoneistorekisteriin kirjattu sähköinen merkintä asunnon omistuksesta, arkikielellä ajateltuna ”ns. sähköinen osakekirja”.

Kauppa tehtiin Turussa tämän viikon torstaina.

Hypo on todennäköisesti ensimmäisenä pankkina nyt rahoittanut asuntokaupan, jossa ei käytetty ollenkaan paperista osakekirjaa, vaan tiedot omistuksesta ja hallintaoikeudesta olivat sähköisessä muodossa Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä osakehuoneistorekisterissä.

Hypon mukaan sähköinen huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, ja tätä kautta myös asuntokaupan nopeutta, koska paperisia dokumentteja ei allekirjoiteta tai liikutella.

Jatkossa asunnon ostaja huomaa yhä useammin, ettei saa totutusti osakekirjaa osoitukseksi omistuksestaan, vaan se korvautuu sähköisellä merkinnällä osakehuoneistorekisterissä. Tilannetta voi verrata osakeomistuksiin, joista omistaja ei ole enää pitkään aikaan saanut osakekirjaa itselleen, vaan omistus näkyy arvo-osuustilillä.

Digitaalinen asuntokauppa tulee mahdolliseksi, kun huoneistotietojärjestelmän käyttöönotto etenee. Hypon mukaan ennen tämän vuoden alkua perustetut eli vanhat asunto-osakeyhtiöt ovat voineet toukokuun alusta alkaen siirtää osakeluettelonsa eli tiedot omistajista järjestelmään.

Alkuvaiheessa tiedot siirretään Maanmittauslaitoksessa yksitellen, mutta tämän vuoden loppuun mennessä tulee käyttöön sähköinen palvelu, jonka avulla tietojen siirto taloyhtiöistä, osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista yleistyy, koska siirtäminen nopeutuu ja yksinkertaistuu merkittävästi.

Ensimmäisenä huoneistotietojärjestelmään tulivat uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt, jotka on perustettu Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelussa sähköisesti. Paperisia osakekirjoja ei ole enää painettu näiden yhtiöiden osakehuoneistoille, vaan niiden omistaja- ja panttausmerkinnät näkyvät huoneistotietojärjestelmässä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös